Članak

Zapovjednik na jedan dan

6. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Dretelju, svjedok Odbrane Miroslav Hrstić je kazao da je bio običan vojnik i da nije imao zapovjednu funkciju u Hrvatskim obrambenim snagama (HOS), za šta je optuženi Edib Buljubašić ustvrdio da nije istina.

This post is also available in: English

Miroslav Hrstić je rekao da je 1992. godine bio običan vojnik HOS-a, zadužen za skrb ranjenih i poginulih, te da nije imao čin pukovnika. Nakon što mu je predočen dokument na kojem stoji potpis “zapovjednik postrojbe Miro Hrstić”, svjedok je ustvrdio da je na toj dužnosti bio samo jedan dan.

“Po pogibiji generala Blaža Kraljevića, ja sam dobio zaduženje da dežuram i budem zapovjednik. To sam bio samo taj dan”, kazao je on, dodavši da je zaduženje dobio iz stranke iz Zagreba.

Na pitanje članice Sudskog vijeća Mire Smajlović kako je moguće da stranka imenuje običnog vojnika na tu poziciju, svjedok je odgovorio da je to zato što je on bio iz Ljubuškog. Optuženi Buljubašić je prigovorio Hrstićevom iskazu.

“Vi lažno svjedočite, hoćete da dovedete u zabludu Sud i Tužilaštvo. Ima dokumenata i vidjeli ste da stoji da ste bili u Vojnoj policiji, da ste bili major i pukovnik”, kazao je Buljubašić.

Buljubašić je optužen da je, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, počinio zločine u Dretelju. Prema optužnici, oni su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i u njihovom mučenju.

Zelenika je, kako smatra Tužilaštvo, bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Na konstataciju sutkinje Smajlović da su svjedoci spominjali kako je Hrstić vršio nedozvoljene radnje, svjedok je kazao da mu to nije poznato, te da nema komentar na to.

Hrstić je dodao i da je svega nekoliko puta dolazio u Dretelj, ali da tamo nije vidio zarobljenike. Također je naveo i da nije bio među oficirima koji su osnovali Dretelj.

Optuženi Buljubašić je rekao da ga je Hrstićev brat posjetio u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici i rekao mu da Hrstića ne spominje, na šta je svjedok ustvrdio da on za to ne zna.

Svjedok je naveo da je Srećko Herceg bio zapovjednik Centra za obuku u Hardomilju, te da nije imao zapovjednu funkciju u Dretelju. U tom objektu, kako je dodao, nije vidio ni Ivana Medića, a Marinu Grubišić-Fejzić u tom periodu nije ni poznavao.

Na ovom ročištu je svjedočio i Mirsad Zahirović, koji je kazao da tokom rata nije bio na području Hercegovine, te da nema nikakve veze s Dreteljom. Optuženi Buljubašić je rekao da on ne zna kako Mirsad Zahirović iz Dretelja izgleda, te je zamolio Sud BiH da mu pomogne naći tu osobu.

Suđenje se nastavlja 13. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English