Članak

Nepouzdana svjedočenja protiv Edina Džeke

6. Maja 2014.00:00
U nastavku izlaganja završne riječi, Odbrana Edina Džeke je istakla kako su svjedoci koji su govorili o učešću optuženog u zločinima počinjenim u selu Trusina kod Konjica imali lični motiv da izbjegnu krivično gonjenje.

This post is also available in: English

Braniteljica Edina Rešidović je kazala da zaštićeni svjedok E nikada do suđenja nije spomenuo da je Džeko, nekadašnji vojnik odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), učestvovao u strijeljanju šest Hrvata u Trusini 16. aprila 1993. godine.

“Osuđujuća presuda se ne može zasnovati na njegovom iskazu”, rekla je ona.

Zaštićeni svjedok E je naveo i da je Džeko u Trusini ubio stariji bračni par. Rešidović se pozvala na svjedoke koji su kazali kako se ovaj svjedok hvalio da je u Trusini ubio čovjeka i ženu, kao i da je učestvovao u strijeljanju šest Hrvata.

Zbog toga je zaštićeni svjedok E, rekla je ona, imao lični interes da tereti Džeku kako bi izbjegao “lično gonjenje”.

Rešidović je istakla da je i svjedokinja Rasema Handanović bila “duboko motivisana” da ne govori istinu. Handanović je priznala krivicu za učešeće u strijeljanju šest Hrvata u Trusini, zbog čega je osuđena na pet i po godina zatvora.

Braniteljica se pozvala na svjedoke koji su govorili da je Handanović, pored učešća u strijeljanju, počinila i druga ubistva u Trusini za koja do sada nije procesuirana.

“Upravo je to bio razlog da ne govori istinu”, dodala je braniteljica.

Prema riječima Odbrane, iz dokaza proizlazi da Džeko nije ubio stariji bračni par – Iliju i Anđu Ivanković, kao i da je prije strijeljanja šest Hrvata napustio Trusinu.

Osvrćući se na tačku optužnice koja Džeku tereti da je u Truisini ubio i Katu Drljo, Odbrana je kazala da je iskaz zaštićenog svjedoka X – koji je rekao da je Džeko ubio ženu, pucajući joj u genitalije – neuvjerljiv i nelogičan.

“Nije jasno kako je Tužilaštvo ubistvo žene povezalo sa Katom Drljo”, navela je Rešidović, dodavši kako je stav Odbrane da zaštićeni svjedok X uopće nije bio u Trusini 16. aprila 1993. godine.

Vasvija Vidović, druga Džekina braniteljica, iznijela je završnu riječ koja se odnosi na tačke optužnice kojima se Džeko tereti za zločine počinjene u drugoj polovini 1993. u Jablanici.

Govoreći o optužbi da je Džeko 8. septembra 1993. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju devet hrvatskih civila i njihovom zatvaranju u trap Rogića kuća u Donjoj Jablanici, gdje je bila baza odreda “Zulfikar”, Vidović je kazala da su iskazi svjedoka “suprotni u ključnim stvarima”. Ona je rekla da je Džeko, po naredbi svog komandanta, bio vozač kada su privedena trojica Hrvata, te da je to smatrao legitimnim činom.

“Nema dokaza da je učestvovao u bilo kojem drugom privođenju”, rekla je Vidović, te dodala da dokazi pokazuju da niko od privedenih osoba nije imao status civila.

Sa iznošenjem završne riječi Vidović nastavlja 13. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English