Članak

Suđenje za zločine u Kotor-Varoši počinje 19. maja

5. Maja 2014.00:00
Suđenje sedmorici optuženih za zločine počinjene u Kotor-Varoši počet će 19. maja čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo je najavilo da će tokom dokaznog postupka pozvati 70 svjedoka, te uložiti preko 500 materijalnih dokaza.

Tužiteljica Vesna Ilić je kazala da je Optužbi za dokazni postupak potrebno 35 radnih dana.

Tužilaštvo BiH tereti Savu Tepića, Dragoslava Bojića, Duška Vujičića, Duška Maksimovića, Radojka Keverovića, Radu Škorića i Iliju Kurušića da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši.

Tepić je, kako je navedeno u optužnici, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti i član Kriznog štaba opštine Kotor-Varoši, Bojić komandir Stanice milicije, Vujičić aktivni milicioner, Maksimović, Škorić i Keverović rezervni milicioneri, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrane sedmorice optuženih nisu iznosile svoj plan izvođenja dokaza na statusnoj konferenciji.

Predsjedavajući sudija Zoran Božić je naveo da je Državno tužilaštvo uputilo i prijedlog za prihvatanje činjenica utvrđenih u tri postupka pred Haškim tribunalom.

Ovom prijedlogu usprotivile su se Odbrane optuženih, a Vijeće je kazalo da će donijeti odluku o njemu naknadno.

“Naš Zakon o krivičnom postupku ne poznaje termin utvrđene činjenice. To što su neke činjenice utvrđene pred Haagom je sasvim druga priča. (…) Prihvatanjem tih činjenica se krše načela optuženih na pravično suđenje”, rekao je Milan Romanić, branilac optuženog Bojića.

Optužnica protiv Tepića, Bojića, Vujičića, Maksimovića, Keverovića, Škorića i Kurušića potvrđena je 21. januara, a optuženi se brane sa slobode.

Albina Sorguč


This post is also available in: English