Članak

Spontano zatvaranje u “Silos”

24. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na tritoriji općine Hadžići, svjedok Optužbe je rekao da je srpsko stanovništvo na ovom području bilo naoružano i vojno organizovano.

This post is also available in: English

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Aziz Fišo, bivši član Kriznog štaba općine Hadžići, kazao je da su od Srba zarobljenih tokom sukoba na Prehulji dobili saznanja da srpsko stanovništvo s tog područja ima veliku količinu oružja.

Svedok je dodao da su nadležni organi donijeli odluku da se svim građanima oduzme oružje, a ne samo Srbima.

 “Imao sam informaciju i o formiranju odreda i drugih organizacionih stvari”, rekao je on.

Odbrana prvooptuženog Mustafe Đelilovića je prikazala videosnimak na kojem policajac Refo Tufo govori da je zbog velike količine oružja na ovom području formiran zatvor.

Svjedok Fišo je potvrdio ove navode, te je kazao da je Tufo odluku o smještanju zarobljenika u “Silos” donio spontano, jer na tom području nije bilo više sigurnih objekata, kao i da se hiljade izbjeglica nisu imale gdje smjestiti.

“Mi u Ratnom predsjedništvu se nismo bavili stanjem u ‘Silosu’. Nismo imali sumnju da se tamo ne postupa ljudski, a onda i ostalo”, rekao je Fišo, dodavši da je pitanje “Silosa“ bilo teško riješiti zbog pritiska porodica nestalih Hadžićana koje su se protivile razmjeni srpskih zarobljenika dok se članovi njihovih porodica ne nađu.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH 2. aprila, svjedok je istakao da nema saznanja o zlostavljanju zatvorenika u “Silosu” i školi “9. maj”.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” sudi se Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Oni su optuženi su da su u periodu od maja 1992. do januara 1996. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, u okviru kojeg su počinili zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u više objekata na području općine Hadžići.

Na ovom suđenju Tužilaštvo je kazalo kako ostaje kod mjera zabrane koje je Sud BiH ranije odredio optuženima. Odbrane su se usprotivile, tražeći da se mjere zabrane ukinu ili bar ublaže.

Nakon što su Odbrane iznijele svoja obrazloženja, tužiteljica Zorica Đurđević je rekla da se slaže da se optuženima omogući kretanje na području Kantona Sarajevo.

Suđenje se nastavlja 8. maja. 

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English