Članak

Predloženo spajanje dva postupka za zločine u Bileći

23. Aprila 2014.00:00
Tužilaštvo BiH predložilo je spajanje postupka koji se vodi protiv Gorana Vujovića i Miroslava Duke sa postupkom protiv Neđeljka Kuljića i Željka Ilića, s obzirom da su sva četvorica optužena za zločine u Bileći počinjene 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Behaija Krnjić je na statusnoj konferenciji pred početak suđenja Vujoviću i Duki kazao da se sva četvorica optuženih terete za zločine počinjene u istom periodu i na istom mjestu.
“Tužilaštvo u oba postupka planira saslušati 41 svjedoka. Istovjetni su svjedoci koji će svjedočiti na iste činjenice. Desetak svjedoka se nalazi u inostranstvu, te je ekonomično spojiti postupak da se svjedoci ne bi dva puta pozivali”, rekao je Krnjić. 
Tužilac je dodao da bi spajanje postupaka imalo smisla i zbog funkcija koje su optuženi obavljali tokom 1992. godine. 
Državno tužilaštvo smatra da je Vujović bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir milicije pri SJB-u Bileća, dok su Kuljić i Ilić bili policajci. Oni su optuženi da su od juna do decembra 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva iz Bileće. 
Tužilaštvo BiH tereti Vujovića i Duku da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradi SJB-a i Đačkom domu u Bileći, gdje su držani u nehumanim uslovima i izloženi ubistvima, mučenjima i zlostavljanjima. 
Kuljić i Ilić su optuženi da su vršili progon nesrpskog stanovništva, te učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima Bošnjaka i Hrvata.
Sutkinja Minka Kreho, koja predsjedava Vijećem u postupku koji se vodi protiv Vujovića i Duke, zatražila je da Tužilaštvo BiH obrazloži na koje okolnosti će ispitivati svjedoke, kazavši da svi svjedoci ne mogu dati iskaz na okolnosti postojanja širokog i sistematičnog napada. 
Kreho je rekla da će biti zakazana nova statusna konferencija, te da će Sud BiH odlučiti o tome da li će doći do spajanja postupaka tek nakon što se Kuljić i Ilić izjasne o krivnji. 
Novo ročište je zakazano za 16. maj.

Albina Sorguč


This post is also available in: English