Članak

Određen pritvor osumnjičenima za zločin u Odžaku

23. Aprila 2014.00:00
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Marijanu Brnjiću, Pavi Glavašu, Iliji Glavašu i Martinu Barukčiću, koji se sumnjiče za zločin počinjen na području Odžaka.

This post is also available in: English

U saopštenju Suda se navodi kako je pritvor osumnjičenima određen zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke, saučesnike, te mogućnosti uništavanja ili sakrivanja dokaza.

“Sud je odredio pritvor osumnjičenima zbog osnovane bojazni da će, ukoliko se nađu na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za postupak, odnosno da će ometati postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Osumnjičenima Marijanu Brnjiću, Pavi Glavašu i Iliji Glavašu i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva”, saopšteno je iz Suda.

Državno tužilaštvo zatražilo je 22. aprila da se osumnjičenima odredi pritvor jer imaju dvojna državljanstva, te da trojica od njih žive u drugim zemljama.

Odbrane su se usprotivile određivanju pritvora kazavši kako je dovoljno da se osumnjičenima odrede mjere zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, te da im se oduzmu dokumenti.

Brnjić, Glavaši i Barukčić uhapšeni su 20. i 21. aprila zbog sumnje da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od juna do augusta 1992. godine na području općine Odžak počinili zločine, uključujući silovanje više žena srpske nacionalnosti.

 

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English