Članak

Odbrana traži oslobađanje Zemira Kovačevića

23. Aprila 2014.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Odbrana je zatražila da Zemir Kovačević bude oslobođen optužbi za ubistva, pljačku i nezakonito hapšenje civila srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

“Na osnovu dokaza i izjava svjedoka se može zaključiti da Tužilaštvo nije dokazalo djela koja terete našeg branjenika u optužnici”, rekao je branilac Bajro Avdić.

Zemir Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinio zločine u selu Sijekovac (općina Bosanski Brod).

Prema optužnici, Kovačević je učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece, od kojih su neki pobijeni.

Avdić je kazao kako su izjave svjedoka očevidaca kontradiktorne i dijametralno suprotne jedne drugima, što samo potvrđuje alibi optuženog.

“Zemir Kovačević nije bio u Traktorskoj ulici u kritično vrijeme”, naveo je Avdić i dodao kako je optuženi tada bio pred kućom porodice Trifunović, kako bi ih spasio.

Iako je, prema riječima branioca, svjedok Zdravko Trifunović iznio brojne neistine tokom svjedočenja, on je “ključan faktor koji dokazuje da Kovačević nije učesnik događaja koji mu se stavlja na teret”.

Odbrana Kovačevića tvrdi da je vatru prvi otvorio izvjesni Milan Bačić, te da se ne radi o napadu u Sijekovcu, već incidentu zbog pucanja sa “srpske strane”.

“Svjedoci nas ne mogu dovesti ni do zaključka ko je to sve bio u podrumu kuće Milana Zečevića u Traktorskoj ulici. Žene, djeca, ili i muškarci”, rekao je Avdić i dodao kako svjedoci Tužilaštva BiH različito opisuju vrijeme koje su proveli u podrumu.

Prema Odbrani, svjedok Marinko Opančić tvrdi da je i svjedok “M” bio u podrumu sa ženama i djecom, dok sam svjedok “M” tvrdi da je odveden u kuću Branislava Zečevića.

“Prilikom izlaska iz kuće Branislava Zečevića, svjedok ‘M’ je, kako je kazao, stao na dva leša, koja zbog mraka nije mogao poznati”, rekao je Avdić, dodavši da su ti isti leševi bili na metar od svjedoka “M”.

Branilac je naglasio da mu nije jasno kako je “M” mogao vidjeti kako navodno Zemir Kovačević iz vatrenog oružja ubija Mirka Radanovića udaljenog pet do šest metara od njega, što se također, prema svjedoku, desilo po mraku.

Prema iskazima svjedoka, ubistva u dvorištu su se desila dok su ostali civili bili u podrumu, tako da, kako tvrdi Odbrana, mnogi od svjedoka nisu mogli vidjeti čin ubistava.

Odbrana je napomenula kako su svjedoci potvrdili da je u Sijekovcu u to vrijeme bilo više Zemira, te kako su imena Zemir i Semir vrlo slična.

Mnogi su svjedoci, prema Odbrani, kazali kako im je Zemir Kovačević pomagao u Domu kulture, da ih tu niko nije dirao i da su dobrovoljno smješteni u kuće komšija zbog sigurnosti.

“Naš branjenik nije učestvovao u odvođenju ljudi na prinudne radove, kako se tereti, jer je od aprila do septembra bio na liječenju nakon operativnog zahvata”, rekao je Avdić i dodao da su ovom optužnicom prikriveni stvarni počinioci.

Optuženi Kovačević je kazao da nije kriv i da je samo pomagao porodici Trifunović i svjedoku “M”, te da će Vijeće ako ga osudi, poslati poruku svijetu da “ne treba pomagati ljudima u nevolji”.

Suđenje Kovačeviću počelo je u julu 2012., nakon što je izručen iz Švedske godinu dana ranije.
 
Izricanje prvostepene presude Sudsko vijeće je zakazalo za 21. maj.

Džana Brkanić


This post is also available in: English