Članak

Zatražen pritvor za četvoricu osumnjičenih

22. Aprila 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da Marijanu Brnjiću, Iliji i Pavi Glavašu te Martinu Barukčiću, osumnjičenima za zločin počinjen u Odžaku, odredi pritvor, čemu su se Odbrane usprotivile.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić pritvor je zatražio zbog mogućnosti bjekstva te uticaja na saučesnike i svjedoke. Rekao je da osumnjičeni imaju dvojna državljanstva te da trojica od njih stanuju u drugim zemljama.

“Treba im odrediti pritvor jer, suočeni sa ovim djelom, mogu pokušati da izbjegnu odgovornost i postanu nedostupni… Postoji opasnost da bi boravkom na slobodi pokušali da utiču jedni na druge, ali i na druge osobe”, kazao je Bulić.

Odbrane su se usprotivile određivanju pritvora, rekavši da je dovoljno da se osumnjičenima odrede mjere zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, te da im se oduzmu dokumenti.

“Prijedlog tužioca je uopćen. On govori da postoji opasnost od bjekstva jer moj branjenik ima dva državljanstva. Zbog ratnih dešavanja znamo da 90 posto stanovnika hrvatske nacionalnosti ima državljanstvo Hrvatske, ali BiH ima sa Srbijom i Hrvatskom uređene odnose i sporazume, pa se samo zbog te činjenice ne može odrediti pritvor”, kazao je Idriz Kamenica, branilac osumnjičenog Barukčića.

Tužilac je rekao da od mjera zabrane ne bi bilo koristi, te da Optužba planira najkasnije za 30 dana da okonča istragu.

Brnjić, Glavaši i Barukčić uhapšeni su 20. i 21. aprila zbog sumnje da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od juna do augusta 1992. godine na području općine Odžak počinili zločine, uključujući silovanje više žena srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni Pavo Glavaš je kazao da on u tom periodu nije bio na području Odžaka i da sa optužbama nema nikakve veze.

“Ako me ne pustite danas, to onda povlači konsekvence, gubit ću papire u Švicarskoj, egzistencija će mi biti ugrožena. Meni će ovo promijeniti život”, rekao je on.

Osumnjičeni Barukčić također je kazao da nije učestvovao u zločinima za koje se sumnjiči, te da ima dokaze da u tom periodu nije ni bio na tom području.

Odbrane su navele kako osumnjičeni nemaju motiv da utiču na svjedoke i saučesnike. Tužilac je na kraju ročišta rekao da je od kolege dobio informaciju da je jedna oštećena osoba dobila prijetnju, ali da još uvijek za to nema dokaza.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English