Članak

Zapaljene u kući

21. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja Draganu Šekariću za zločine počinjene u Višegradu i Goraždu, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da su njeni roditelji ubijeni u Kokinom Selu kada je ona imala nepune dvije godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja S-6 je ispričala da su njeni roditelji ubijeni 22. maja 1992. godine, kada je ona imala 15 mjeseci. Prema informacijama do kojih je došla preko rodbine i komšija, svjedokinja je saznala da joj je majka bila trudna u trenutku pogibije, te da joj je otac ubijen na obližnjem brdu s drugim muškarcima.

“Jedan moj rođak mi je kazao da je moju majku ubio čovjek pod imenom Dragan Šekarić”, izjavila je S-6, dodavši da je njena majka pronađena zapaljena u kući.

Ona je dodala da je nju spasila “neka gospođa”, koja ju je predala rodbini.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Šekarića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, učestvovao u napadu na Kokino Selo (Lozje), maltretiranju civila pred kućom Bakira Hasečića u Višegradu, te silovanju svjedokinje S-1, ubistvima većeg broja nesrpskih civila i fizičkom maltretiranju zatvorenika u logoru Uzamnica.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH, Elvid Ćulov se prisjetio da je sa mještanima 22. maja bježao iz Kokinog Sela prema Drini. Napad na naselje je, prema njegovom svjedočenju, izvršila uniformisana vojska, koja je imala oznake “Belih orlova” i bijele trake na lijevom rukavu.

Ćulov je naveo da su neki od njegovih komšija tada ranjeni, a da je naknadno saznao da su neki poginuli, a dio mještana zarobljen. Mnogih stvari se, kako je rekao, ne sjeća, jer je tada bio mladić od 22 godine.

Dodao je da poznaje optuženog Dragana Šekarića, jer mu je komšija, ali da njega nije vidio na dan napada.

Šefket Jamak, treći svjedok Optužbe na ovom ročištu, ispričao je kako je njegova supruga Fatima ubijena u višegradskom naselju Kosovo Polje, u kojem su živjeli do 1992. godine.

Jamak je kazao kako se danima krio kraj garaže, jer su u selo dolazili nepoznati vojnici, koji su otimali novac i aute. U junu 1992. godine, kako je rekao, pred njegovu kuću su došla dvojica vojnika i od njegove žene oduzela automobil.

“Kada su otišli, ja sam izašao i žena mi je rekla da je prepoznala Radojicu Lipovca, mog učenika”, prisjetio se Jamak, kazavši kako je njegova supruga tada otišla do komšinice, pred kuću Bakira Kosa, da “dođe sebi”.

Jamak je dodao da je nakon otprilike dva sata iz skrovišta čuo kako neko naređuje njegovoj supruzi, koja je plakala, da “uđe unutra”, nakon čega je čuo dva hica.

“Kada sam izašao, kuća je gorjela”, rekao je Jamak, pojasnivši da je nakon tri dana od komšija saznao da je njegova supruga izgorjela u kući.

S drugim komšijama Jamak je, kako je naveo, pronašao nekoliko kostiju, dvije čahure od metka i broš svoje supruge. “Ne znam ko je ubica”, kazao je Jamak i dodao da je iste noći njegov otac zaklan u tom naselju.

Suđenje Šekariću se nastavlja 5. maja.

Džana Brkanić


This post is also available in: English