Članak

Minirano tijelo supruge

14. Aprila 2014.00:00
Na suđenju Draganu Šekariću, optuženom za zločine počinjene 1992. i 1993. u Goraždu i Višegradu, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako mu je prilikom bijega iz goraždanskog naselja Kokino Selo poginula supruga.

This post is also available in: English

Alija Smajević je ispričao kako je 22. maja bio sa porodicom i komšijama u kući Bogdanića, kada je u šest ujutro počeo napad na njihovo naselje. On je kazao kako je stanovništvo spas potražilo bježeći prema Drini.

“Nosio sam svoju curicu od šest godina. Ispred mene je ranjen Izet Dragolj dok je pretrčavao cestu. Moja supruga Mensura je poginula”, naveo je Smajević i dodao kako je on uspio sa djetetom doći do grada.

Svjedok se, kako je rekao, potom vratio po tijelo svoje supruge, ali nije uspio da je izvuče, jer je bila “minirana”. Nakon toga se vratio i kasnije je nije uspio pronaći, te do danas ne zna gdje je njeno tijelo.

“Poznajem Dragana Šekarića od malih nogu. Nisam ga vidio na dan napada. Čuo sam da nije bio dobar”, rekao je Smajević i dodao kako ga je viđao u selu od početka maja do napada.

Tužilaštvo BiH tereti Šekarića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, počinio zločin protiv čovječnosti u okviru širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske (VRS) na civilno nesrpsko stanovništvo na području Goražda i Višegrada.

Šekarić je optužen za učešće u napadu na Kokino Selo (Lozje), maltretiranje porodice i djece pred kućom Bakira Hasečića u Višegradu, te silovanje svjedokinje S-1, ubistvo većeg broja nesrpskih civila, te fizičko maltretiranje zatvorenika u logoru Uzanica.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Haris Duhović, koji je u to vrijeme imao 16 godina. Duhović je kazao kako se sjeća da su neposredno prije napada na Kokino Selo ostali bez telefona i struje, te da se situacija pogoršavala.

On je rekao da je prilikom bijega prema Drini vidio kako je pogođeno nekoliko lica, među kojima je bila i Mensura Smajević.

“Poznajem Dragana Šekarića. Bio je malo stariji od mene. Bio je u rezervnom sastavu policije i imao je automatsku pušku”, rekao je Duhović i dodao kako su bili dobre komšije.

Svoj iskaz na suđenju Draganu Šekariću dao je isvjedok S-5, koji je također ispričao da se desio napad na naselje Kokino Selo.

“Čuo sam dok smo bježali kako neko pjeva pjesmu ‘Ko to smije srpski bajrak da razvije’”, prisjetio se S-5 i dodao kako mu je kasnije komšija Seid Močević zvani Baraba kazao da je to pjevao Dragan Šekarić zvani “Pive”.

Suđenje se nastavlja 21. aprila, kada će svoj iskaz dati četiri nova svjedoka Optužbe.

Džana Brkanić


This post is also available in: English