Članak

U Petkovcima “ništa neobično”

9. Aprila 2014.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da u Petkovcima (općina Zvornik) nije vidio ni zarobljenike ni leševe.

This post is also available in: English

Mihajlo Galić, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral i vjerska pitanja u Šestom bataljonu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da se 15. jula 1995. godine kratko zadržao u Petkovcima, ali da zarobljenike i leševe nije primijetio.

“Ja nisam ništa vidio što bi mi bilo neobično”, rekao je svjedok i dodao da je “letimično ušao” u komandu bataljona, te da nije vidio Stanišića i Miloševića.

Svjedok je naveo da je nakon desetak dana iz medija saznao da su zarobljenici dovezeni u Petkovce. Odgovarajući na pitanja Odbrane, Galić je kazao da nije čuo da li je komanda Šestog bataljona imala veze sa zarobljenicima.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice počinjena sredinom jula 1995. na brani kod sela Petkovci.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) sa sjedištem u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Galić je ispričao da je 15. jula iz Petkovaca otišao na liniju sa zadatkom “da moralno djeluje na vojnike”. Dodao je da je komanda bataljona odlučila da svi trebaju biti na liniji kako bi se vojnici sigurnije osjećali.

On je rekao da je od vojske čuo da je optuženi Milošević bio ranjen na liniji u periodu od 12. do 20. jula 1995. godine.

Prethodnog dana, 14. jula, kako je ispričao, također je iz Petkovaca otišao na liniju, koju je napustio u poslijepodnevnim satima zaputivši se kući u Kozluk.

Svjedok je odbacio tvrdnju da je tog dana koristio vozilo Šestog bataljona na relaciji Petkovci – kasarna brigade, koja je bila smještena kod Zvornika. Svjedok nije mogao objasniti kako se na putnom nalogu našlo da je koristio vozilo Šestog bataljona.

Na ovom suđenju bilo je planirano svjedočenje Živorada Jovanovića, također svjedoka Tužilaštva BiH, ali je Sudsko vijeće prekinulo njegovo saslušanje nakon što je teško odgovarao na pitanja.

“Očigledno je svima da ne možemo uspostaviti kontakt sa svjedokom na način da možemo obaviti njegovo saslušanje”, rekao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskim vijećem.

Ranije je rečeno da je svjedok Jovanović imao moždani udar.

Suđenje se nastavlja 30. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English