Članak

Tužilac traži osuđujuću presudu Kovačeviću

9. Aprila 2014.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Državno tužilaštvo je zatražilo da Zemir Kovačević bude proglašen krivim za ubistva, pljačku i nezakonito hapšenje civila srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Tužilac Mirza Hukeljić je rekao da je dokazana Kovačevićeva krivica za učešće u ubistvima devet civila srpske nacionalnosti počinjenim 26. marta 1992. u Sijekovcu, paljenje i pljačkanje kuća u tom selu, te hapšenje civila i njihovo odvođenje na prinudne radove u augustu 1992. godine.

Hukeljić je kazao da su svi svjedoci Državnog tužilaštva rekli da je oružani sukob na području općine Bosanski Brod počeo 3. marta 1992. granatiranjem grada, što je potvrdio i vojni vještak Ramiz Dugalić.

“Brojni svjedoci su opisali kako su vidjeli optuženog u uniformi. Kovačević je bio pripadnik 1. bosanskobrodske brigade, koja je kasnije preimenovana u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tako da nema sumnje da je on znao za postojanje oružanog sukoba”, kazao je Hukeljić. 

Hukeljić je rekao da su ubistva srpskih civila u selu Sijekovac vidjeli svjedoci Milja Zečević i Saša Milošević, koji su ispričali da su vidjeli Zemira Kovačeviča kako puca iz pištolja.

“Brojni svjedoci su potvrdili da su pripadnici Interventnog voda – među kojima je bio i Kovačević – nakon ubistava palili kuće, što je dovelo do velike materijalne štete”, dodao je tužilac. 

Prema riječima Hukeljića, Tužilaštvo je izvelo dovoljno dokaza da se utvrdi Kovačevićeva krivica i odvođenje civila na prinudni rad, gdje su kopali rovove na prvim borbenim linijama, što ih je dovelo u životnu opasnost.

Prema tužiocu, na strani Kovačevića ne postoje olakšavajuće okolnosti, a od otežavajućih je izdvojio njegovo ponašanje tokom suđenja. 

“Molim Vijeće da analizira ponašanje optuženog prema svjedocima. U nekoliko navrata je vrijeđao svjedoke, koji su članovi porodica ubijenih”, rekao je tužilac. 

Odbrana Kovačevića će završnu riječ iznijeti 23. aprila.

Denis Džidić


This post is also available in: English