Članak

Optuženi nabavljao hljeb i vodu

8. Aprila 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Odbrane je izjavio da je viđao optuženog Ramiza Avdovića “kako ide u nabavku, po hljeb i vodu”.

This post is also available in: English

Svjedok Enes Bačvić je kazao kako je bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), koja je nakon toga postala jedinica Prvog korpusa Armije BiH (ABiH), a njen komandant je bio Dževad Topić.

Na pitanje branioca Mirze Kovača da li je optuženi bio u toj jedinici, svjedok je odgovorio kako se Avdović “pojavio pred kraj aprila ili početkom maja 1993. godine”.

“Znam da se motao po komandi. Kada je Ismet Bajramović Ćelo rekao kako se formira zatvor u kasarni ‘Viktor Bubanj’ i da trebamo poslati nekoga sa iskustvom, ja sam predložio da to bude Ramiz Avdović”, kazao je Bačvić.

Prema njegovom svjedočenju, kasarnu su obezbjeđivali pripadnici Vojne policije. 

Avdoviću se, zajedno sa Iulian-Nicolaeom Vintilom, sudi za zločine počinjene u “Viktor Bubnju” i Centralnom zatvoru u Sarajevu. Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH smatra da su zatočeni civili bili izloženi patnjama i mučenju te prisiljavani na rad. Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Svjedok Miralem Sarija je kazao kako je u zatvoru radio kao nadzornik policije. Prema njegovom iskazu, upravnik zatvora je bio Esad Osmanbegović.

Sarija je rekao da je na petom spratu zatvora bilo pritvorenih i osuđenih lica, ali da on gore nije ulazio. 

“Vojska je vodila osobe gore, i nisu to bili samo ljudi u uniformi, već i u civilu. Ne znam po kojoj osnovi su oni dovođeni”, kazao je svjedok. 

Prema njegovom iskazu, Ismet Bajramović Ćelo je bio autoritet. 

Svjedok je rekao kako Avdovića tu nije viđao.

Suđenje se nastavlja 15. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English