Članak

Naredne sedmice počinje suđenje Mariću

8. Aprila 2014.00:00
Suđenje Nikoli Mariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Bošnjacima u Prozoru, počet će 16. aprila čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj uoči početka suđenja, tužiteljica Sanja Jukić je kazala kako planira saslušati 113 svjedoka i provesti 109 materijalnih dokaza.

“Od tih 113 svjedoka, tri su vještaka, a 18 je zaštićenih svjedoka. Za izvođenje dokaza predložili bismo ukupno 62 dana”, rekla je tužiteljica Jukić.

Odbrana je kazala kako nema kompletan prijedlog dokaza, ali da je za sada planirala saslušanje 24 svjedoka.

Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, optužen je po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom.

Na teret mu je stavljeno i da je naredio jednom pripadniku HVO-a da ubije bolesnog starca, te da je lično krajem ljeta 1993., zajedno s nekoliko neidentifikovanih pripadnika HVO-a, iz Srednjoškolskog centra u Prozoru izveo šest civila Bošnjaka, kojima se od tada gubi svaki trag.

Marić je uhapšen u septembru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English