Članak

Protokol uskoro donosi prve optužnice

4. Aprila 2014.00:00
Tužilaštvo BiH će uskoro, nakon saradnje sa kolegama iz Beograda, podići dvije optužnice protiv više osoba za ubistva civila srpske nacionalnosti, najavljeno je na sastanku između glavnih tužilaca BiH i Srbije u Sarajevu.

This post is also available in: English

Iz Državnog tužilaštva su rekli da će uskoro biti podignute optužnice za zločine nad Srbima počinjene u okolini Sarajeva, te za zločin u još jednom gradu “koji se desio na samom početku rata u BiH”, pojasnivši kako se dio porodica žrtava nalazi u Srbiji.

“U ovim predmetima je ostvarena značajna saradnja sa Tužilaštvom u Beogradu. Međutim, zbog zaštite interesa istrage i rada na predmetima, tužilaštva ne mogu javnosti u ovom trenutku dati više detalja o tim predmetima”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U petak, 4. aprila, u Tužilaštvu BiH je održan sastanak glavnih tužilaca u BiH i Srbiji Gorana Salihovića i Vladimira Vukčevića kojem su prisustvovali tužioci oba tužilaštva, te predstavnici srbijanske policije koji su uključeni u istrage u predmetima ratnih zločina.

Na sastanku je razgovarano o realiziranim aktivnostima zajedničkog tima tužilaštava BiH i Srbije na otkrivanju počinilaca ratnog zločina počinjenog u Štrpcima 1993. godine, te o aktivnostima u vezi sa pronalaskom svjedoka ratnih zločina koji se nalaze na teritoriji BiH i Srbije, te njihovom svjedočenju u predmetima koji se vode u ove dvije zemlje.

“Jedna od tema sastanka se odnosila i na predmete ratnih zločina na području Srebrenice i drugih lokaliteta, u kojima Tužilaštvo u Beogradu pruža značajnu pomoć i asistenciju Tužilaštvu BiH u pogledu osumnjičenih i optuženih osoba koje se nalaze na području Republike Srbije”, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Tužioci iz Srbije su najavili da će im u narednom periodu biti potrebna saradnja na predmetima koji se tiču stradanja civila u Štrpcima i Sjeverinu, kako bi se počinioci mogli procesuirati.

Tužilaštva BiH i Srbije su u februaru prošle godine potpisala zajednički protokol o saradnji u progonu počinilaca genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, ali do danas nije podignuta nijedna optužnica kao rezultat ove saradnje.

Denis Džidić


This post is also available in: English