Članak

Četiri mjeseca bez nove presude za Kravicu

26. Marta 2014.00:00
Šestorici bivših osuđenika za genocid koji su zbog pogrešne primjene zakona pušteni na slobodu, ni nakon četiri mjeseca nije izrečena nova presuda.

This post is also available in: English

U Sudu BiH kažu kako je sve dio redovne zakonske procedure i da nije došlo ni do kakve komplikacije.

“Ustavni sud je ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH, time je vratio predmet u postupak po žalbi. Dakle, Apelaciono vijeće je ponovo održalo javnu sjednicu u ovom predmetu i donijet će drugostepenu presudu nakon što ponovo ispita žalbene navode”, kažu u ovoj instituciji.

Apelaciono vijeće u novim presudama treba odlučiti samo o visini kazne.

Šestorici bivših osuđenika Ustavni sud BiH je ukinuo drugostepene presuda Suda BiH nakon što je utvrdio pogrešnu primjenu Krivičnog zakona BiH.

Provodeći ovu odluku, Državni sud je 18. novembra prošle godine obustavio izvršenje kazne Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani Džiniću, Milenku Trifunoviću te Petru Mitroviću, koji su bili osuđeni na kazne od 28 do 33 godine zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Iako je Sud BiH tada obustavio izvršenje kazne zatvora za još četiri osuđenika, njima su obnovljeni postupci i izrečene nove kazne.

Odbrana Petra Mitrovića, koji je bio osuđen zbog učešća u strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, žalbu je iznijela 22. januara ove godine, a dan kasnije žalbe su iznijele i odbrane ostalih pet optuženih.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English