Članak

Razdvojen postupak protiv Zulfikara Ališpage

24. Marta 2014.00:00
Sudsko vijeće je postupak protiv Zulfikara Ališpage zbog njegove bolesti razdvojilo u odnosu na ostalu petoricu optuženih za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic).

This post is also available in: English

“Liječenje Ališpage će dugo trajati, jer nije u pitanju bezazleno oboljenje. Nije isključena mogućnost da se liječenje nastavi u inostranstvu. Razdvajanje predmeta je zbog toga neophodno”, rekao je advokat Ragib Hadžić.

U nastavku suđenja svjedočio je optuženi Nihad Bojadžić, kojem se, sa Mensurom Memićem, Senadom Hakalovićem, Dževadom Salčinom i Nedžadom Hodžićem, sudi za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u Trusini 16. aprila 1993. godine.

Bojadžić je kazao kako je od aprila 1992. bio vojno angažovan u Armiji BiH (ABiH).

“Bio sam pripadnik odreda Prvih odbrambenih snaga Sandžaka i Kosova. Zuka, koji je bio komandant odreda, došao je iz Njemačke s grupom dobrovoljaca, pokupio je i neke izbjeglice iz Hrvatske i Krajine”, naveo je Bojadžić.

On je dodao da je u novembru 1992. formirana Osma brdska brigada, čiji je komandant prvobitno bio on, a u decembru je tu dužnost preuzeo Zulfikar Ališpago, dok je Bojadžić imenovan za zamjenika.

Sjedište ovog odreda, kako je rekao, bilo je u hotelu “Mrazište” na planini Igman.

Bojadžić je kazao da je nakon incidenta između njegove jedinice i “Crnih labudova” s “Jukinom jedinicom” 6. januara 1993. godine Osma brdska brigada transformirana u Specijalni odred za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH. 

“Ališpago je bio komandant, a ja zamjenik tog odreda. Zadatke je davao Ališpago, a sjedište je bilo u hotelu ‘Mrazište’ do augusta 1993. godine, kada smo otišli u Jablanicu”, rekao je optuženi Bojadžić.

Prema njegovom iskazu, kroz ovaj odred prošlo je oko 1.400 ljudi iz 39 općina u BiH.

Bojadžić će nastaviti svjedočenje 7. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English