Članak

Naknadno spominjanje Tolića

21. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da ih je tukao optuženi Josip Tolić, ali da to ranije nisu izjavili jer ih niko nije pitao.

This post is also available in: English

Marko Grašarević je ispričao kako je iz sela Trnjak došao u selo Novi Grad (općina Odžak), odakle je odveden sa ostalim stanovništvom u školu u Odžaku.

“Tu je bilo oko 750 zatvorenika. Uslovi nikakvi. Udarani smo i i maltretirani, ležali smo na podu”, rekao je Grašarević i dodao kako se sjeća stražara Josipa Tolića, Ivice Kljajića, Ante Golubovića, Jurice Božića, nekog Ferida i drugih.

On je kazao kako su dvojica zatvorenika preminula u sali škole u Odžaku od posljedica premlaćivanja.

“Ja sam išao u toalet kada sam vidio da Radeta Dervenića nogama u hodniku udaraju Božić, Golubović i Tolić”, posvjedočio je Grašarević i dodao kako je taj čovjek preminuo.

Odbrana je konstatovala kako u izjavama iz 2007. i 2013. Grašarević nije spominjao optuženog Tolića u odnosu na zatvorenika Radu Dervenića.

“Radeta iz Novog Grada, Tomanović se prezivao, Ferid je puškom udarao, dok se nije puška rasula. Potom su ga Tolić i Golubović svezali za stub i udarali”, prisjetio se svjedok.

Rifat Konjić, branilac Tolića, rekao je kako također u ranijim izjavama Grašarević nije spomenuo ni “T” od Tolića kada je pričao o smrti Tomanovića. Tada je svjedok naveo imena Ibrahim Ahmetović i Ferid Halilović.

Svjedok je kazao kako se ne sjeća, te kako ga možda niko nije pitao konkretno za Tolića.

U nastavku svjedočenja, Grašarević je rekao kako su potom zatvorenici iz Odžaka prebačeni u Novi Grad, gdje ga je, kako je kazao, nogom od stola u glavu udario optuženi Tolić.

Ovaj događaj svjedok nije spomenuo u ranijim izjavama, a na ovom ročištu je ustvrdio kako govori istinu.

Josip Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.  

Svjedok Stevo Grašarević, sin prethodnog svjedoka, rekao je da je i njega u tri navrata Josip udario u sali škole u Odžaku.

Odbrana je kazala kako u dvije ranije izjave, date 1995. i 2013. godine, Stevo Grašarević nije spomenuo da ga je lično i sam tukao Tolić.

Svjedok je naveo kako ga niko nije pitao za Josipa.

Stevo Grašarević je rekao kako su po dolasku u Brod u neposrednoj blizini muškaraca, bile zatočene i žene. Na osnovu vriske i toga što su žene teško hodale, te iz priča drugih zatvorenika, svjedok je, kako je kazao, zaključio da su žene silovane.

Suđenje se nastavlja 28. marta.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English