Članak

Tolić tukao zatvorenike u sali

14. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako ga je jedne prilike tukao optuženi Josip Tolić, zajedno s još jednom nepoznatom osobom.

This post is also available in: English

Zlatko Borojević je ispričao kako je do početka rata u BiH živio u Donjoj Dubici. Prema njegovom iskazu, i prije izbijanja sukoba stanovništvo se naoružalo i podijelilo u lokalne jedinice.

“Ja sam pripadao Kriznom štabu srpskog dijela općine Odžak. Pregovarali smo sa hrvatskim dijelom oko predaje naoružanja, kako bi se stanovništvo prevelo na slobodnu teritoriju”, svjedočio je Borojević, te dodao kako su on i njegove komšije srpske nacionalnosti, umjesto na slobodu, odvedeni u salu škole u Odžaku.

Tu je Borojević, kako je rekao, sa oko 15 drugih zatvorenika izdvojen u svlačionicu, gdje je proveo nekoliko dana.

“Svetozara zvanog Četo su izveli iz svlačionice dok smo spavali, a nas su sutradan odveli u ‘Strolit’. Nakon nekoliko dana i Četu su tu doveli, isprebijanog. Rekao je: ‘Bilo ih je sedmorica’”, prisjetio se Borojević i dodao kako je Četo potom preminuo.

Borojević je kazao kako je u više navrata u “Strolitu” pretučen od nepoznatih osoba, te izvjesnih Marka Miloša i Damira Cindrića, policajaca iz Slavonskog Broda.

“Gospodina Tolića sam viđao kad sam vraćen u školu iz ‘Strolita’, zajedno sa Antom Golubovićem i još nekima. Prozivali su ljude u sali po prezimenima, a potom ih tukli svime i svačim, bejzbol palicama, nogarama od stolica”, naveo je Borojević.

On je rekao da su jedne prilike u školu u Odžaku po njega došli Tolić i još jedna nepoznata osoba, kako bi ga predali policiji iz Slavonskog Broda. Tom prilikom su ga Tolić i ovaj drugi tukli, kazao je svjedok.

Josip Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda. 

Suđenje se nastavlja 21. marta.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English