Članak

Strožija kazna ili ukidanje presude Dragičeviću

28. Februara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo da Zoran Dragičević bude osuđen na veću kaznu zatvora, dok je Odbrana predložila da se prvostepena presuda ukine, optužnica odbaci ili da se “zločin protiv čovječnosti” prekvalifikuje u “ratni zločin protiv civilnog stanovništv

This post is also available in: English

a”.

Zoran Dragičević je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Sarajevu.

“Smatram da prvostepeno sudsko vijeće nije dovoljno cijenilo okolnosti oko visine kazne”, rekao je kratko tužilac Behaija Krnjić iznoseći žalbu pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Odbrana se žalila zbog povreda krivičnog zakona i postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, naglasivši da je optuženi kaznom od 11 godina “preoštro sankcionisan”.

Zoran Dragičević, zvani Zoka ili Krompir, u novembru 2013. je osuđen za mučenja, oduzimanje novca, zatvaranja i silovanje u sarajevskom naselju Grbavica u periodu od maja 1992. do decembra 1994. godine. 

Obrazlažući prvostepenu presudu, Sudsko vijeće je kazalo da su radnje optuženog bile rezultat unaprijed dogovorenog plana, te da su maltretiranja, fizička i psihička zlostavljanja, kao i silovanja, ostavila posljedice kod oštećenih.

Duško Tomić, branilac optuženog, istaknuo je da je i prije pokretanja ovog postupka postojala sumnja da je optuženi počinio silovanje, ali da se uvijek teretio za zločin protiv civilnog stanovništva. Naveo je i kako se optuženi ne može osuditi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer nije učestvovao u širokom i sistematičnom napadu.

Tomić je istaknuo i da je Sud BiH donio rješenje o preuzimanju ovog predmeta, ali da to rješenje nikada nije postalo pravosnažno.

“U prvostepenom postupku Vijeće se na to nije obaziralo, pa ni u presudi. Rješenje nije postalo pravosnažno i mi nismo imali mogućnost da iskoristimo pravni lijek. Svakako da smatramo da bi bilo bolje da se optuženom sudilo pred kantonalnim sudom”, rekao je Tomić.

Odbrana je navela da se iz svjedočenja A-1 vidi da optuženi nije silovao, te da su i drugi svjedoci govorili kako im Dragičević ništa loše nije učinio, ali da mu se pred Državnim sudom sudilo jer je ranije viđan s Veselinom Vlahovićem.

“Ne dotičem se toga da je s Vlahovićem išao po kućama i pljačkao. Za to je kriv. Ne može se ići po kućama s takvim monstrumom, ja sam mu to i rekao”, kazao je Tomić.

Veselin Vlahović Batko nepravosnažno je osuđen na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora za zločine počinjene 1992. u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku o žalbama na presudu.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English