Članak

Žene pričale o odsijecanju uha

27. Februara 2014.00:00
Na suđenju dvojici optuženih za zločine na Igmanu (opština Hadžići), svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su “žene u Tarčinu” pričale da je Struja odsjekao uho ratnom zarobljeniku.

This post is also available in: English

Svjedok Ekrem Madeško rekao je da, u vrijeme dok bio je u radnom vodu jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) na Igmanu, nije čuo da su zarobljenici maltretirani ili fizički zlostavljani.
“Sigurno tad nisam čuo da je neko odsjekao uho. To sam tek dva-tri mjeseca kasnije čuo, kad sam otišao u Tarčin. Žene su pričale”, kazao je Madeško. 
U izjavi iz istrage, koju je predočio tužilac Vladimir Simović, navedeno je da je svjedok rekao da se pričalo da je Dževad Salčin zvani Struja odsjekao uho zarobljeniku. 
Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane, Madeško je pojasnio da je u istrazi spomenuo osobu pod nadimkom Struja, ali ne i Dževada Salčina, jer nije ni znao ime pripadnika jedinice “Zulfikar” kojeg su svi oslovljavali po nadimku Struja.    
Salčinov branilac Kerim Čelik prigovorio je na zapisnik, navodeći da je “očito da su stručni saradnici prilikom ispitivanja sugerisali na Dževada Salčina”. 
Svjedok Madeško potvrdio je da je čuo da su osim Salčina još nekoga zvali nadimkom Struja, ali ne zna koga. 
Salčinu se sudi zajedno sa Nedžadom Hodžićem za mučenje, premlaćivanje i seksualno zlostavljanje zatvorenika 1993. godine.
Madeško je kazao da je čuvao stražu kod mjesta gdje su bili zarobljenici i da nije vidio ni čuo da ih je neko tukao. “Niko nije mogao ući pored mene. Dok sam ja bio na straži, niko ih nije mogao maltretirati, a poslije, ne znam…”, rekao je svjedok, preciziravši da je dva sata dnevno bio na straži. 
Madeško je naveo da Salčina pamti kao “dobru dušu i jarana, koji je volio popiti”, a da je optuženog Hodžića upoznao kasnije, u Jablanici. 
Na suđenju je svjedočio i Muzafer Karić, takođe pripadnik radnog voda u jedinici “Zulfikar”, koji je na Igmanu bio od ljeta 1992. do januara 1993. godine.
On je rekao da se sa Igmana sjeća jednog zarobljenika. Kazao je da nije vidio da je neko tučen ili maltretiran, ali je čuo da je neko ulazio kod zarobljenika. 
“Vidi se da je neko pretučen – kaže, neko ga udario”, rekao je Karić, dodavši da nije čuo za imena ljudi koji su udarali zarobljenike. 
On se sa Igmana sjeća Hodžića i Struje, kao i drugih pripadnika jedinice “Zulfikar”. 
Suđenje će biti nastavljeno 13. marta.

Marija Taušan


This post is also available in: English