Članak

Udarci na nekoliko lokacija

27. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Odžaka i Bosanskog Broda, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako ga je optuženi Josip Tolić u tri navrata udarao.

This post is also available in: English

Slavko Čajić je ispričao kako je u proljeće 1992. iz sela Trnjak zbog granatiranja izbjegao u selo Novi Grad. On je, kako je rekao, bio u rezervnom sastavu Jugoslavenske narodne armije (JNA) i imao je oružje.

“Postojao je dogovor između kriznih štabova da izađemo na slobodnu srpsku teritoriju i predamo oružje”, kazao je Čajić i dodao kako dogovor nije ispoštovan, te su stanovnici s tog kraja odvedeni u osnovnu školu u Odžak od strane vojske Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Svjedok je naveo kako je u više navrata tučen u školi, i da je od toga dva puta batine dobio od optuženog Tolića.

“Po danu me tukao. Izveli su me u učionicu. On me tukao rukama i nogom kao karate, potom palicom”, izjavio je Čajić i dodao kako ga je “upravnik Golubović” tjerao da skače sa stolice “u vodu” i da udara glavom u tablu.

Svjedok je kazao kako je potom sa ostalim zatvorenicima prebačen u Novi Grad, a nakon nekoliko dana u Bosanski Brod, gdje je bio zatočen na tri lokacije.

Jedna od tih lokacija je prostorija građevinskog materijala, gdje ga je, kako je rekao Čajić, Tolić jedanput udario palicom.

Josip Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Drugi svjedok na ovom ročištu je bio Boro Lešić, koji je kazao kako je bio dva mjeseca zatočen u fabrici “Strolit” u Odžaku. On je naveo kako tu nije viđao optuženog Tolića, kojem je ime saznao kada je prebačen u salu škole u Odžaku.

“Znam da je Tolić dolazio i izvodio. (…) Jednom je Slavko Topić nosio flašu, on ga je zaustavio i pitao: ‘Kuda?’. Potom ga je udarao flašom, otvorenim dlanovima, pa nogom. On se srušio”, prisjetio se Lešić.

Odbrana je konstatovala da ovaj svjedok u izjavi datoj u Stanici javne bezbjednosti Doboj 2007. nije spomenuo optuženog Tolića. U drugoj izjavi, datoj Tužilaštvu BiH 2013., ovaj svjedok nije spomenuo događaj sa zatvorenikom Topićem.

“Sjetio sam se kad sam ugledao gospodina u sudnici”, kazao je svjedok.

On je također odveden u Novi Grad, a potom i u Bosanski Brod. Rekao je kako njega lično optuženi Tolić nije tukao.

Suđenje se nastavlja 14. marta.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English