Članak

Slaganje mrtvaca

26. Februara 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je sredinom jula 1995. godine na brani u blizini Petkovaca (općina Zvornik) iskopavao jamu u koju su ukopani leševi.

This post is also available in: English

Svjedok pod pseudonimom SM-108 je ispričao da je sa radne obaveze upućen u Petkovce kako bi utovarivačem napravio zaklone na položajima. U komandi bataljona u Petkovcima je, kako je ispričao, sreo tri osobe za koje pretpostavlja da su oficiri, a jedan ga je uputio na branu.

Među tim osobama, kako je rekao, nije vidio optuženog Ostoju Stanišića, kojem se zajedno sa Markom Miloševićem sudi za učešće u zločinima počinjenim na brani Petkovaca, gdje je sredinom jula pogubljeno oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) sa sjedištem u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Na putu prema brani, svjedoku se u Petkovcima priključilo nekoliko vojnika, a kada je došao, kako je kazao, vidio je leševe.

“Obučeni su bili. Poneko je bio bos. Potrbuške su ležali. Mogao sam samo pretpostaviti da su muslimani”, prisjetio se on.

Prema njegovom svjedočenju, vojnici koje je zatekao na brani bili su “uznemireni, arogantni”, a neki su imali bijele trake na ramenu, ali nikog nije poznavao.

Kazao je da je po naredbi iskopavao jamu dužine do 20 metara, širine četiri, a dubine dva metra. Prema njegovom iskazu, leševe u jamu su ubacivali muslimani koji su prethodno došli traktorom sa prikolicom u kojoj je bilo leševa. Primijetio je, kako je rekao, da je traktor napravio nekoliko tura.

“Oni su bili u jami, slagali mrtvace. Samo sam čuo pucanj. Ja nisam vidio da su otišli”, ispričao je svjedok.

Dan poslije, kako je rekao, dobio je zadatak da ode na branu i zakopa jamu.

Svjedok je ispričao da je sa drugim osobama u jesen 1995. godine ponovo upućen na branu kod Petkovaca na “specijalni zadatak”.

“Do lica mjesta niko nije znao šta radi. Zadatak je bio da se izvrši ukop”, pojasnio je on, te dodao su kamionima prevezeni na nepoznatu lokaciju.

Suđenje se nastavlja iduće srijede, 5. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English