Članak

Potrebne nove sudnice zbog novih tužilaca

24. Februara 2014.00:00
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da će povećanje broja tužilaca pri Državnom tužilaštvu dovesti do problema zbog nedovoljnog broja sudnica.

This post is also available in: English

Kreso je rekla da Sud BiH trenutno nema zaostataka u radu na predmetima ratnog zločina, ali da bi se to moglo promijeniti ukoliko dođe do naglog povećanja broja optužnica Tužilaštva BiH.

“Vidimo da se u proteklom periodu sistematski povećava broj tužilaca koji će raditi na predmetima ratnih zločina pri Državnom tužilaštvu. Mi sada možemo da pratimo taj rad, ali ukoliko dođe do velikog broja novih optužnica, nećemo moći to da ispratimo sa ovim kapacitetom”, kazala je Kreso. 

Govoreći na promociji OSCE-ove mape procesuiranih predmeta ratnih zločina, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milorad Novković je rekao da, u sklopu implementacije IPA projekata Evropske unije, početkom narednog mjeseca će u Tužilaštvo BiH biti imenovano još pet tužilaca.

Kako je naglasio, ovi tužioci će raditi isključivo na predmetima ratnih zločina.

U okviru istog projeka, kako je dodao, u entitetska tužilaštva bit će imenovano dodatnih deset tužilaca, koji će raditi na ratnim zločinima. 

“Već smo uvidjeli da postoji problem i sudnica. To će sada da nam bude prioritet broj jedan da se riješi ovaj problem, kako bi se radilo mnogo većim intenzitetom”, kazao je Novković.

Državni sud ima osam sudnica, s tim da se predmeti ratnih zločina odvijaju u šest sudnica, kao i predmeti drugih krivičnih djela. U novembru prošle godine u Tužilaštvo BiH imenovano je 12 novih tužilaca za rad na predmetima ratnih zločina.  

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan implementacijom Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina – prema kojoj bi svi najsloženiji predmeti trebali biti završeni krajem naredne godine, a ostali za deset godina – Novković je rekao da je djelimično zadovoljan. 

“Napravljeni su određeni pomaci… Mislim, kada se govori o najsloženijim predmetima, da neće biti moguće ispoštovati rokove Strategije i da je potrebno da se dosta ubrza i unaprijedi taj rad. Međutim, što se tiče ostalih predmeta, mislim da ćemo ispoštovati te zahtjeve Strategije”, kazao je Novković. 

Predsjednica Kreso je izjavila da Sud BiH “ostaje privržen ciljevima naznačenim u Strategiji”, ali je dodala da ne može uticati na rad Državnog tužilaštva na istragama.

Denis Džidić


This post is also available in: English