Članak

Pitanja o iskazu iz istrage

21. Februara 2014.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja kazao je da su osobe srpske nacionalnosti koje su bile smještene u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima imale slobodu kretanja.

This post is also available in: English

Mehmed Hadžikić, bivši pripadnik rezervnog sastava policije, ispričao je da je čuvao osobe srpske nacionalnosti smještene u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima. Razlog čuvanja, kako je rekao, bio je da neko izvana ne bi ušao i napravio problem.

“Civili su imali slobodno kretanje na dužini od 200 do 300 metara i obezbjeđivali su ih policajci. Mogli su i dalje otići, ali nisu htjeli”, izjavio je svjedok.

Hadžikić je nadređenima smatrao Safeta Mujčinovića i Ramiza Halilovića, te Rifeta Kadrića. Rekao je da ne zna ko je tačno davao zadatke policajcima.

Prema iskazu svjedoka, zatvorene osobe srpske nacionalnosti su išle kućama, skupljale hranu i vraćale se, ali nisu mogle trajno otići iz zgrada prosvjetnih radnika. Poznato mu je, kazao je, da je jedna grupa Srba došla pred policijsku stanicu i tražila obezbjeđenje, nakon čega je smještena u zgrade prosvjetnih radnika.

Tužilac Dragan Čorlija je pročitao svjedokov iskaz iz istrage u kojem stoji da Srbi nisu mogli napuštati zgradu. “To nije dobro napisano”, odgovorio je svjedok Hadžikić.

Svjedok je u istrazi, kako je naveo Čorlija, kazao da mu je Mujčinović saopštio da je jedan od zatvorenih pobjegao, te njemu i kolegi naredio da krenu u potragu. Hadžikić je odgovorio da nije siguran da se radilo o Mujčinoviću.

Događaj sa ovim zatvorenikom desio se krajem maja 1993. godine, a svjedok je rekao da je siguran da Mujčinović u tom periodu nije bio komandir policije u Stuparima. Prema optužnici, optuženi je 1. aprila 1993. imenovan za komandira policijske stanice u Kladnju.

U optužnici stoji da je Mujčinović, kao komandir policijske stanice u Stuparima, organizovao i nadgledao zatvorene koje su obezbjeđivali rezervni policajci. Po optužnici, srpski civili iz Stupara su nezakonito držani u zgradama prosvjetnih radnika.

Zajedno sa Mujčinovićem i Halilovićem, za zločine počinjene u Kladnju, sudi se Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima civilne i vojne policije, te Teritorijalne odbrane (TO) Stupari.

Mladen Mijatović, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da se u Kladnju kretao slobodno, kao i neke druge osobe srpske nacionalnosti.

“Nije bilo nikakvih pritisaka na moju porodicu”, naveo je on, te dodao da se u novembru 1992. godine priključio Armiji BiH (ABiH).

Tužilac je rekao da ovim dokazuje da su Srbi u Kladnju slobodno se kretali, radili i slično. Odgovarajući na pitanja Odbrane, Mijatović je kazao kako je njegov stan pretresan i da nije pronađeno oružje. Složio se sa Odbranom da nisu privođeni Srbi kod kojih nije pronađeno oružje.

Hasib Vejzović, treći svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je, kao rezervni policajac u Stuparima, čuvao zatvorene Srbe “da ih neko ne ugrozi”.

Suđenje se nastavlja 28. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English