Članak

Batine u “Strolitu”

20. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženi Josip Tolić tukao zatvorenike.

This post is also available in: English

Miroslav Borojević je ispričao kako je zbog granatiranja izbjegao iz Donje Dubice u selo Novi Grad. Nakon predaje oružja, stanovništvo tog kraja je, kako je rekao, odvedeno i zatvoreno u osnovnu školu u Odžaku.

“Tu nas je sačekala vojna policija u špaliru i udarala nas. Imali su i ljiljane i šahovnice”, prisjetio se Borojević, dodavši da je on sutradan odveden u tvornicu “Strolit” u Odžaku, gdje je proveo oko 50 dana.

Svjedok je kazao kako su tu bili stražari izvjesni Ivo Čalušević, Mato Pačak i Aljo, a da su dolazili i stražari Jurica Božić, Anto Golubović i Josip Tolić, kojem je saznao ime po povratku u odžačku školu.

“Josip Tolić je pretukao mog rođaka Milivoja Borojevića u ‘Strolitu’. Vidio sam u hodniku, iako je bilo mračno, da ga udara po ušima. (…) Stražari su ga izveli u hodnik”, naveo je svjedok.

U odnosu na pretučenog rođaka u hodniku “Strolita”, kako je kazao Tolićev advokat Rifat Konjić, u izjavi iz 2007. godine, svjedok je kazao da su “Golubović, Tolić i Božić tukli zatvorenike u špaliru”. U ovoj izjavi svjedok nije opisao događaj kao danas. Odbrana je konstatovala da su pomiješani događaji iz “Strolita” i škole.

Borojević je dodao kako je Tolić tukao i njegovog brata, koji mu je to ispričao.

Odbrana je kazala da u izjavi iz 2013. svjedok nije spomenuo da je Tolić tukao njegovog brata.

“Sad se sjećam kad ga gledam… Svi će vam reći šta je radio”, izjavio je Borojević.

On je rekao i kako je prve noći u Odžaku izveden i pretučen. Prema svjedoku, tu noć je izvedena grupa zatvorenika koju su tukli izvjesni Hamo i Tolić.

U ranijoj izjavi, kako je konstatovala Odbrana, svjedok je naveo da su ih izveli Anto Golubović i Hamo, te da se ne spominje ime optuženog Tolića.

“Tužilac je pogriješio”, rekao je svjedok.

Borojević je kazao kako je iz Odžaka prebačen u selo Novi Grad, a potom u Bosanski Brod, odakle je pobjegao sa kopanja rovova.

Josip Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Na prijedlog Odbrane, a potom i Tužilaštva BiH, Vijeće je donijelo odluku da svjedočenje Nusrete Mujkić, druge svjedokinje Tužilaštva BiH na ovom ročištu, bude zatvoreno za javnost.

Prema rasporedu, suđenje se nastavlja 27. februara.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English