Članak

Prisutan na mjestima zločina

19. Februara 2014.00:00
Milun Kornjača je bio dobro upućen u ratna dešavanja u Čajniču i mnogi svjedoci su potvrdili da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva, istaklo je Tužilaštvo na početku završne riječi.

This post is also available in: English

Tužilaštvo smatra da je dokazalo da je na području Čajniča počinjen širok i sistematičan napad na civilno bošnjačko stanovništvo, te da je optuženi u tome svjesno učestvovao.

“Prva hapšenja i zatvaranja civila su počela polovinom aprila 1992., a sve je okončano do kraja maja, kada je došlo do ubistava na Mostini. Napad se desio u kratkom vremenskom periodu i nije bio izolovanog karaktera”, kazao je tužilac Dževad Muratbegović. 

Cilj napada, kako je dodao, bio je uspostaviti srpsku opštinu Čajniče u kojoj neće živjeti nesrpsko stanovništvo.

Muratbegović je istakao da je optuženi Kornjača u proljeće 1992. godine bio dobro upućen u dešavanja u Čajniču, zahvaljujući “njegovom položaju u vojnoj hijerarhiji” i jer je bio prisutan na mjestima gdje su se dešavali zločini.

“Veliki broj svjedoka na ovom suđenju poznavao je optuženog od prije rata. Mnogi su potvrdili da je on učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva, zatvaranju i nanošenju teških tjelesnih povreda”, rekao je Muratbegović. 

Prema optužnici, Kornjača je, kao komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, od polovine aprila do kraja maja 1992. godine učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na stanovništvo u Čajniču, što je za posljedicu imalo “zatvaranje Bošnjaka, ubijanje, prisilno preseljenje, mučenje i druga nečovječna djela”.

On se tereti da je u maju 1992. godine sudjelovao u ubijanju 28 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini.

Civili su, smatra Tužilaštvo BiH, prethodno bili zatočeni u metalnom kontejneru, u nehigijenskim uslovima, bez dovoljno zraka, svjetlosti, hrane i vode, te su ispitivani i teško zlostavljani.

Govoreći o prvoj tački optužnice, koja se odnosi na 14 oštećenih koji su tokom zatočeništva na Mostini bili mučeni i premlaćivani, tužilac je rekao da je dokazano da je u tome učestvovao optuženi. 

“Rasim Korora bio je među prvim žrtvama premlaćivanja. Ispričao je da je Milun došao na Mostinu u kontejner i da ga je udarao čizmom i laktovima u leđa dok je ovaj ležao na podu. Optuženi mu je rekao: ‘Izaći ćeš zaklan odavde’”, kazao je Muratbegović.

Nastavak iznošenja završne riječi Tužilaštva zakazan je za 26. februar.

Povezani članci

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English