Članak

Priče drugih ljudi

19. Februara 2014.00:00
Tužilac Tužilaštva BiH je na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici pročitao iskaz preminulog svjedoka koji je u istrazi govorio o zarobljenicima iz Srebrenice dovedenim u Petkovce kod Zvornika sredinom jula 1995. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Predrag Tomić je pročitao izjavu koju je Slaviša Rakić 2009. dao istražiocima Tužilaštva BiH, godinu dana prije nego što je preminuo.

Rakić je naveo da je bio u centru veze Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) kada je čuo priču da su dovedeni zarobljenici smješteni u novu školu u Petkovcima. Kako je rekao, nije napuštao sjedište veze i sva saznanja su mu iz priča drugih ljudi.

“Mi nismo smjeli da izađemo ”, precizirao je svjedok.

Tužilac je iskaz svjedoka pročitao na suđenu Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za učešće u zločinima počinjenim na brani kod sela Petkovci (općina Zvornik), gdje je sredinom jula pogubljeno oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, a Milošević njegov zamjenik.

Na pitanje istražioca da li su “vaši ljudi ” obezbjeđivali zarobljenike, Rakić je odgovorio da je čuo priču kako su vojnici iz različitih četa obezbjeđivali zarobljenike koji su bili u novoj školi.

Miloš Perić, Stanišićev branilac, rekao je da bi, da ima mogućnost, upitao Rakića da li se radi o četama iz sastava Šestog bataljona.

U optužnici stoji da su zarobljenici iz nove škole prevezeni na obližnju branu i pogubljeni.

Svjedok Rakić je naveo kako je u centar veze došlo nekoliko vojnika koji su rekli: “Zovnuli nas u komandu da se javimo. Tako su prošli. ” Otprilike sat vremena poslije toga, prema riječima svjedoka, neka osoba je svratila i kazala “da se ide kod Ostoje javiti ”.

Branilac Perić je rekao da bi upitao svjedoka da li je Ostoja Stanišić bio prisutan kada su dovedeni zarobljenici, pošto je istražiocima davao različite odgovore. On je također kazao da su istražioci sugerisali svjedoku da je komandant bataljona tražio vojnike da obezbjeđuju zarobljenike, te da je različito odgovarao na ta pitanja.

“Ja smatram da su ta pitanja nedozovljena ”, dodao je branilac.

Dok je trajao proboj Srebreničana, svjedok je, kako je naveo, presumjeravao pozive iz komande Zvorničke brigade u komandu Šestog bataljona, ali ne zna o čemu se razgovaralo.

“Ništa nismo smjeli da čujemo. Nismo smjeli pitati ko zove”, pojasnio je on.

Suđenje se nastavlja 26. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English