Članak

Odbijeno saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH

18. Februara 2014.00:00
Na suđenju Edinu Džeki, Sudsko vijeće nije prihvatilo saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH čiji su iskazi trebali poslužiti za osporavanje dokaza Odbrane.

This post is also available in: English

Nakon što je Odbrana završila dokazni postupak, tužiteljica Vesna Ilić je planirala saslušanje novih svjedoka i uvođenje dokaza. Ovome se usprotivila Odbrana Džeke, optuženog za zločine počinjene nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica i u Jablanici. 
Svjedok Safet Haketa, kako je rekla Ilić, trebao je svjedočiti na okolnosti vožnje dvojice ranjenika iz sela Parsovići, koje se nalazi nedaleko od Trusine, do ratne bolnice Suhodol u Tarčinu kod Hadžića.
Svjedočeći u svoju korist, Džeko je rekao da je iz Trusine dovezao dvojicu ranjenika do obližnjih Gostovića, gdje im je pružena prva pomoć, a potom iz Parsovića do Suhodola.
Džeko, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Armije BiH (BiH), optužen je da je 16. aprila 1993. godine sudjelovao u strijeljanju nekoliko Hrvata u Trusini. Prema ranijim svjedočenjima, strijeljanje se dogodilo poslije ranjavanja dvojice pripadnika odreda “Zulfikar”.
Odbrana smatra da Tužilaštvo BiH u ovoj fazi postupka ne može pozvati svjedoka od kojeg je odustalo tokom izvođenja dokaza.
Kao drugog svjedoka Tužilaštvo je planiralo saslušati Vahida Karavelića, koji je u prvoj polovini 1993. godine bio zamjenik komandanta Prvog korpusa ABiH.
On je trebao dati iskaz na okolnosti podređenosti odreda “Zulfikar”, nakon što je Odbrana uložila dokument da je prije zločina u Trusini iz Štaba Vrhovne komande bio prebačen u Prvi korpus. Tužilaštvo BiH tvrdi da je odred “Zulfikar” u vrijeme zločina u Trusini bio podređen Štabu Vrhovne komande.
“Tužilaštvo je bilo dužno da ono što tvrdi u optužnici i potvrdi provođenjem dokaza”, rekla je Edina Rešidović, Džekina braniteljica.
Prema Sudskom vijeću, svjedočenje Karavelića nije relevantno za dešavanja u Trusini. Sudsko vijeće dozvolilo je Tužilaštvu BiH uvođenje dvaju dokaza.
Suđenje se nastavlja za dvije sedmice, 4. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English