Članak

Zatraženo novo vještačenje Nedžada Hodžića

17. Februara 2014.00:00
Nakon što je vještakinja na suđenju za zločine počinjene u Trusini rekla da je optuženi Nedžad Hodžić sposoban pratiti postupak, Odbrana je zatražila novo vještačenje.

This post is also available in: English

Midhat Kočo, branilac Hodžića, smatra da se radi o nepotpunom nalazu. Kazao je da nisu urađeni svi planirani pregledi, te je predložio novo vještačenje u bolnici u Sarajevu.

Kočo je prigovorio Sudskom vijeću što je odlučilo da se Hodžić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), vještači u bolnici u Banjoj Luci.

Nera Zivlak-Radulović, vještakinja medicinske struke, predstavila je nalaz tima vještaka koji su pregledali Hodžića u decembru prošle godine.

Vještačenjem je, kako je rekla, utvrđeno da on ima oštećenja na mozgu, a uočili su i lakši stepen oštećenosti intelektualnih funkcija.

“To ne znači da on ne shvata šta se dešava. Lakši stepen ne isključuje procesnu sposobnost”, kazala je vještakinja, te predložila da suđenje traje oko tri sata, uz pauze svakih sat vremena.  

Tužilaštvo BiH je optužilo Hodžića da je 16. aprila 1993. godine učestvovao u strijeljanju nekoliko hrvatskih civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zajedno sa Hožićem, za zločine počinjene u Trusini sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi. Prema optužnici, u napadu ABiH na ovo selo ubijeno je 18 civila i četiri vojnika HVO-a.

Kod Hodžića, rekla je vještakinja, nema trajnog duševnog oboljena, te se ne radi o neuračunljivoj osobi. Do sada je on više puta bio podvrgnut pregledima, a vještak Abdulah Kučukalić je naveo da se radi o neuračunljivoj osobi koja ne može pratiti sudski proces.

Sudsko vijeće će naknadno odlučiti o Kočinom prijedlogu za novo vještačenje Hodžića, kojem se zajedno sa Salčinom u odvojenom predmetu sudi i za zločine nad Hrvatima i Srbima počinjene na planini Igman.

Suđenje se nastavlja 24. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English