Članak

Zaboravili dokaze o oštećenim

17. Februara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH povuklo je prijedlog za ustupanje Srbiji dva predmeta ratnog zločina počinjenog u Srebrenici, jer je naknadno utvrđeno da nisu dostavljene potrebne izjave oštećenih.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je ova dva predmeta namjeravalo da ustupi Srbiji na osnovu Ugovora o pravnoj pomoći između dvije zemlje, koji predviđa pribavljanje izjava oštećenih ili informaciju o razlozima zbog kojih ih nije moguće dostaviti. 

“Također smatramo da saglasnost jednog udruženja – Pokreta ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’ – od 26. avgusta 2013. ne može nadomjestiti izjave oštećenih u konkretnom slučaju”, navelo je Tužilaštvo BiH obrazlažući zašto odustaje od ustupanja ova dva predmeta. 

Ova institucija napomenula je da povlači prijedlog dok ne obezbijedi potrebne dokaze, nakon čega će se ponovo obratiti Sudu BiH.

Nakon ovog zahtjeva, Sud BiH je 5. februara odbio prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina, kao i Milisava Gavrića. 

Tužilaštvo BiH je Milidragovića i Golijanina, kao bivše pripadnike Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, optužilo za genocid, a Gavrića, kao zamjenika komandira policijske stanice u Srebrenici, za prisilni transport hiljada civila Bošnjaka iz Srebrenice te odvajanje muškaraca, kojima se od tada gubi svaki trag.

Ranije je Tužilaštvo BiH najavilo da će ova dva predmeta ustupiti Srbiji na osnovu Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca ratnih zločina, koji je potpisan prije više od godinu dana. 

Iako je ovaj protokol najavljivan kao značajan bilateralni sporazum koji treba da olakša saradnju dvije zemlje, Tužilaštvo se u svom prijedlogu poziva na Ugovor o pravnoj pomoći, koji je na snazi već devet godina.  

Na pitanje zašto primjenjuju Ugovor a ne Protokol o saradnji, u Tužilaštvu BiH su saopštili da je riječ o “procesno-tehničkim razlozima”.

Marija Taušan


This post is also available in: English