Članak

Srebreničani traže hitno obrazloženje

14. Februara 2014.00:00
Predstavnici Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” zatražit će obrazloženje od glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog čega je povučen prijedlog da se u Srbiji procesuiraju tri osobe optužene za zločine počinjene u Srebrenici.

This post is also available in: English

Informacija o povlačenju prijedloga za procesuiranje predmeta zločina nad Srebreničanima saopštena je iz Suda BiH, a u Tužilaštvu nisu ništa željeli reći o razlozima.    

Munira Subašić, predsjednica ovog srebreničkog udruženja, kazala je da će povući saglasnost za procesuiranje optuženih za zločine u Srebrenici koji žive u Srbiji ako se “ustanovi da se radi o nečemu što je mimo dogovora”.

“Tako sam se razočarala da ne mogu da shvatim da se igraju sa tuđim živcima, tuđim životima, našim žrtvama i majkama koje su preživjele”, rekla je ona.

Ona je kazala da će u ponedjeljak, 17. februara, zatražiti hitan sastanak sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem, te tužiocem koji je zadužen za područje Srebrenice.

Iz Suda BiH su saopćili kako su “odbacili prijedlog Tužilaštva BiH za ustupanje krivičnog gonjenja Republici Srbiji” optuženih Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina, te Milisava Gavrića jer je Tužilaštvo ovaj prijedlog povuklo.

Ova dva predmeta Tužilaštvo BiH je trebalo ustupiti pravosudnim organima Srbije na osnovu Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca ratnih zločina.

Protkol propisuje da se predmet ne može prebaciti ako ne postoji saglasnost žrtava. Prethodno je Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa” dostavilo saglasnost o prebacivanju predmeta.

Tužilaštva BiH i Srbije dogovorila su se da će se Milidragoviću, Golijaninu i Gavriću suditi u Srbiji, što su bila prva dva predmeta u okviru ove planirane saradnje.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Milidragović, kao komandir voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, i Golijanin, kao zamjenik komandira voda u Centru, u periodu od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid na području Srebrenice.

Gavrić je optužen da je, kao zamjenik komandira policijske stanice Srebrenica, počinio, poticao, pomagao i podržavao zločine na području ove općine u julu 1995. godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English