Članak

Optuženi iz policije prešao u vojsku

11. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Višegradu, svjedoci Odbrane su izjavili da je optuženi Predrag Milisavljević bio angažovan u rezervnom sastavu policije, a da je s odlaskom Užičkog korpusa u maju 1992. godine, prešao u specijalnu jedinicu Vojske Republike

This post is also available in: English

Srpske (VRS).

“Po odlasku Užičkog korpusa, većina rezervnih policajaca odlazi u vojsku. Milisavljevića viđam u specijalnom vodu na Bikavcu”, kazao je svjedok Saša Knežević, koji je bio policajac. 

Srpko Baranac, takođe svjedok Milisavljevićeve Odbrane, naveo je da je 17. maja 1992. mobilisan u Vojnu policiju, a da je poslije prekomandovan u jedinicu za specijalne operacije pri višegradskoj brigadi VRS-a. 

U ovoj jedinici, kako je rekao, bio je i optuženi Milisavljević. Baranac je precizirao da je nekoliko dana poslije formiranja višegradske brigade otišao Užički korpus. 

Predrag Milisavljević je s Milošem Pantelićem optužen da je kao rezervni policajac u junu 1992. učestvovao u ubistvu više desetina bošnjačkih civila kod jame Paklenik (opština Sokolac). Oni su sa Ljubomirom Tasićem, pripadnikom VRS-a, optuženi i za učešće u prisilnom preseljenju civila iz Višegrada. 

Svjedoci su naveli da je bošnjačko stanovništvo napuštalo Višegrad konvojima, koje je pratila civilna policija.     

Knežević i Baranac su kazali da nisu čuli da je Pantelić učestvovao u egzekucijama. 

Nastavak suđenja je 18. februara.

Marija Taušan


This post is also available in: English