Članak

Neočekivani odgovori svjedoka Tužilaštva

7. Februara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH nije potvrdio tezu tužioca Dragana Čorlije da su Srbi bili nezakonito zatvoreni u Stuparima tokom 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English

“Ne bi se reklo da su bili lišeni slobode. Šetali su. (…) Šetali i mi sa njima”, kazao je svjedok Enzet Mešanović, nekadašnji rezervni policajac u Stuparima.

Na pitanje tužioca Dragana Čorlije zašto je o ovome suprotno govorio u istrazi, Mešanović je odgovorio: “Ne sjećam se da sam to rekao.”

Prema optužnici, Srbi su krajem maja 1992. nezakonito zatvoreni u zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima.

Mešanović je naveo da je čuvao Srbe smještene u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima kako bi spriječili da izvana ne uđu osobe i maltretiraju ih.

“Mi smo bili minsko polje što se tiče njihove bezbjednosti”, dodao je on.

Tužilac je pročitao dio svjedokove izjave iz 2012. godine u kojoj je navedeno da je, po naređenju optuženog Safeta Mujčinovića, komandira stanice policije u Stuparima, zatvorenim Srbima bilo ograničeno kretanje.

“Časni sude, ja se ne sjećam da sam ovo rekao”, ustvrdio je svjedok.

Prema optužnici, Mujčinović je odlučio da se civili nastave držati zatvoreni, te je bio odgovoran da se brine o uslovima.

Svjedok je negirao tvrdnju tužioca da su zatvoreni bili gladni. Dodao je da su mogli izlaziti u obližnju kafanu: “Ko je imao novac, išao je. Ode, popije pivu, sok, kafu…vrati se.”

Zajedno s Mujčinovićem, za zločine na području Kladnja, sudi se i Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću, Kahri Vejzoviću, Ramizu Haliloviću i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima civilne i vojne policije, te Teritorijalne odbrane.

Ifeta Hrnjić, koja je od juna 1992. do jeseni 1993. bila tužiteljica u Kladnju, rekla je da je istraživala na koji način su Srbi bili zatvoreni u Stuparima.

Kako je navela, u Policijskoj upravi Kladanj su joj kazali: “Ta lica policija štiti od domicilnog stanovništva i stanovništva koje je izbjeglo iz Podrinja.” Prema njenom iskazu, načelnik policije u Kladnju bio je optuženi Busnov.

Hrnjić je kazala kako je saznala da se civili u Stuparima drže bez pravnog osnova, te je to rekla na sjednici Skupštine opštine Kladanja u maju 1993. godine. “Doživjela sam jako puno neugodnosti, ružnih riječi koje su govorili odbornici”, navela je ona.

Suđenje se nastavlja 21. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English