Članak

Svjedoku u pismu rečeno da ne spominje imena

6. Februara 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na planini Igman (općina Hadžići), svjedok Državnog tužilaštva zatražio je od tužioca da “ako može, zaobiđe neka pitanja, jer je dobio pismo da o tome ne govori”.

This post is also available in: English

Svjedok Goran Golub je pozvan da govori o odvođenju iz “Silosa” na planinu Igman, gdje je proveo osam dana. On je rekao da je u “Silos” došla osoba po nadimku Mesar koja je tražila da se jave oni koji hoće da idu na rad. Nakon što se njih nekoliko javilo, vezane su im oči i odvezeni su na planinu Igman.

Kada ga je tužilac Vladimir Simović pitao može li reći imena osoba koje su iz “Silosa” zajedno s njim prebačene na Igman, on je rekao kako je “dobio pismo da ne govori imena pojedinih ljudi”.

“Ako možete to da preskočite. Neko ko je bio sa mnom u ‘Silosu’ poslao mi je pismo da ne spominjem imena”, kazao je svjedok.

Na pitanja tužioca, svjedok je potvrdio da poznaje Mladena Jovovića, Kostu Lojanicu i Slobodana Simovića.

Golub je rekao kako njega niko nije dirao na Igmanu, te da se “želi Zuki zahvaliti”, a da optužene Nedžada Hodžića i Dževada Salčina niti poznaje niti ih je vidio tamo.

Nedžad Hodžić i Dževad Salčin optuženi su da su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima na planini Igman.

Prema optužnici, Nedžad Hodžić je, s drugim pripadnicima jedinice, iz zatočeničkog objekta na Igmanu izveo Jadranka Glavaša, kojeg su udarali željeznim šipkama dok nije umro, te je optuženi poslije prijetio i drugim zatočenicima da će završiti isto.

Svjedok Mladen Jovović kazao je kako je 30. juna 1992. odveden kao civil u Osnovnu školu “Pazarić”, a nakon toga u kasarnu u Krupi.

“Onda sam prebačen u ‘Silos’, gdje sam bio od decembra 1992. do 19. januara 1996. godine. Ali ja nisam tamo bio cijelo vrijeme, jer sam početkom 1993. odveden na Igman”, rekao je Jovović.

On je izjavio kako je po njih u “Silos” došao optuženi Nedžad Hodžić i osoba po nadimku Seljo, te su džipom prebačeni do Igmana.

“Sa mnom u džipu su bili Krstić Branislav, Krstić Dalibor i Jadranko Glavaš. Počelo je maltretiranje i tuča od strane Nedžada. Najviše je tukao Glavaša. Gurao mu je cijev u usta i govorio da on neće preživjeti”, rekao je svjedok, dodavši da je Hodžić imao sandžački naglasak i ožiljak na licu.

Svjedok je kazao kako je od drugih kasnije čuo da je Glavaš od batina podlegao na Igmanu.

Na pitanje tužioca da li zna optužene Hodžića i Salčina, svjedok je rekao da je “njihovo ponašanje za 21 vijek bilo nepojmljivo”, te dodao da je bilo “raznih maltretiranja, od tuče do tjeranja da se pjevaju pjesme”.

Jovović je ispričao kako su smješteni u atomsko sklonište hotela na Igmanu, te se prisjetio događaja koji se desio ispred hotela kada je, kako je ustvrdio, optuženi Hodžić dao revolver dvojici zatočenika, te im je naređeno da igraju ruski rulet.

“Bilo je tu dosta vojnika, špalir je bio. Ja sam bio desetak metara udaljen i gledali smo to”, kazao je Jovović.

Na pitanje Nedžle Šehić, braniteljice optuženog Hodžića, da li je njega optuženi tukao, on je odgovorio kako je on znao sam dolaziti u prostoriju i tući.

“Stražari nisu ulazili, ko je njega puštao, ne znam. Ali tukao me je dolje u skloništu”, rekao je svjedok.

Na pitanje da li je s njim bio i Goran Golub, on je odgovorio da je bio i da je “vjerovatno to vidio”.

Suđenje se nastavlja 20. februara.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English