Članak

Batine u Odžaku

6. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da ih je tokom zatočeništva tukao optuženi Josip Tolić.

This post is also available in: English

Božidar Kršić je ispričao kako je u selu Novi Grad zarobljen i odveden u osnovnu školu u Odžaku, zajedno sa oko 800 drugih muškaraca. Žene i djeca su, prema njegovim riječima, bili odvedeni u učionice, a kasnije u kućne pritvore. Kršić je u to vrijeme bio maloljetan.

“Čuvala nas je Vojna policija sa oznakama RH, Republika Hrvatska. Od starijih sam čuo da je upravnik Anto Golubović, a stražari Josip Tolić, Jurica Božić, Ferid Halilović”, kazao je Kršić i dodao kako je ponašanje stražara bilo neljudsko.

On je izjavio kako ga je lično tukao optuženi Josip Tolić, dlanovima po ušima, nogom po prsima, te da je trpio psihička vrijeđanja.

Odbrana optuženog Josipa Tolića je konstatovala da svjedok Kršić u ranijim izjavama iz 1993. i 2007. godine nikada nije spomenuo da ga je udarao Tolić. Svjedok je rekao da nije imao vremena, te da ga niko ranije nije pitao za optuženog.

Svjedok je opisao kako je zatočenik Drago Tomanović podlegao zbog premlaćivanja.

“Premlatili su ga prije nego su ga uveli u salu. Bio je u lošem stanju, sav krvav i u modricama. Uveli su ga Tolić i Golubović. Nisam siguran je li nešto opsovao, ali su se oni opet vratili i premlatili ga. Izveli ga iz sale, tukli i ubacili do odbojkaškog stuba. Onda su ušli i ostali. Tolić je izvadio lisice i kazao: ‘Vežite ga.’ Mlatili su ga i udarali Tolić, Golubović, Božić i Halilović”, naveo je Kršić i dodao kako je Tomanović preminuo u toku noći.

Branilac optuženog Rifat Konjić je rekao kako, prema optužnici, nije riječ o Dragi, već Radetu Tomanoviću. Konjić je konstatovao kako svjedok u izjavi datoj 1993. u Centru službe javne bezbjednosti u Doboju nije spomenuo ovaj događaj, a da je u izjavi 2007. kazao da su zatvorenika kome ne zna ime pretukli Ferid Halilović i ostali, dok je u izjavi Tužilaštvu 2013. svjedok rekao da je riječ o zatočeniku Tomanoviću.

Odbrana je konstatovala da je u izjavi Tužilaštvu svjedok Kršić također kazao kako su Golubović, Božić i Tolić izašli iz sale, a da su Ferid Halilović i njemu nepoznati pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tukli Tomanovića, koji je u noći preminuo.

“Tačno je da su izašli. Tačno je da je Ferid Halilović nastavio s batinanjem, a čiji je udarac bio presudan, to ne znam”, rekao je Kršić i dodao kako on ostaje kod onoga što je danas izjavio i da ne zna drugačije da objasni razlike.

Kršić je kazao da je u Odžaku bio zatočen oko dva mjeseca, nakon čega je prebačen u Novi Grad, a potom u Bosanski Brod, odakle je vođen na kopanje rovova na borbene linije i gdje je ranjen.

Iako na početku svog svjedočenja Kršić nije mogao u sudnici da prepozna optuženog Tolića, na kraju direktnog ispitivanja je rekao da Tolić sjedi u civilnoj odjeći prekoputa njega.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda. 

Drugi svjedok Tužilaštva BiH bio je Ranko Mršić, koji je također kazao da je bio zatočen u Odžaku i Bosanskom Brodu i da ga je tukao optuženi Tolić, koji je imao “pik” na njega.

Mršić je rekao da je za 45 dana u Odžaku izgubio oko 50 kilograma. On je također prepoznao optuženog u sudnici. 

Suđenje se nastavlja 20. februara.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English