Članak

Rat u Bosanskom Brodu počeo u martu

5. Februara 2014.00:00
Vještak Državnog tužilaštva rekao je na suđenju Zemiru Kovačeviću da je oružani sukob na području općine Bosanski Brod počeo početkom marta 1992. godine i da je tada već formirana stalna linija.

This post is also available in: English

Vještak vojne struke Ramiz Dugalić kazao je da je sukob između hrvatsko-muslimanskih i srpskih snaga počeo 3. marta 1992. godine na mostu u Bosanskom Brodu, nakon čega su već postojale “oružane jedinice i stalne linije razgraničenja”.

Dugalić – koji je sa iznošenjem nalaza počeo 22. januara, ali je to ispitivanje prekinuto jer nalaz nije sadržavao adekvatne fusnote sa izvorima – pojasnio je da je do zaključka o datumu početka sukoba došao na osnovu iskaza svjedoka iz predmeta, te materijalnih dokaza koji potiču iz kasnijeg perioda.   

“Nedostaje dosta materijalne dokumentacije, ali sam ja naveo neke odrednice na osnovu kojih sam izveo tvrdnju koja je opravdana”, rekao je Dugalić.

Odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Davorina Jukića o tome da li postoje vojni standardi na osnovu kojih je moguće precizno odrediti kada oružani incident prerasta u sukob, vještak Dugalić je kazao da ne postoje. 

Dugalić je iznio nalaz na suđenju Zemiru Kovačeviću, koji je optužen da je, kao pripadnik Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 26. marta 1992. godine počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Vještak Dugalić je rekao da je Prva bosanskobrodska brigada također formirana 3. marta 1992. godine, te da je zatim promijenila naziv u 101. bosanskobrodsku brigadu HVO-a. 

Na pitanje Kovačevićevog advokata Bajre Avdića koji dokumenti to potvrđuju, vještak je kazao da je zaključak zasnovao na iskazima svjedoka, te na materijalnim dokazima o postavljanju rukovodnog kadra u Prvu bosanskobrodsku brigadu iz 31. marta 1992. godine. 

“Jasno je da je Prva bosanskobrodska brigada prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu, a zatim i u 101. bosanskobrodsku brigadu HVO-a. Nemamo jasne dokumente o formiranju, ali znamo da je formiranje brigade jedan proces koji traje, a koji je evidentno počeo 3. marta. Moramo da shvatimo način na koji je pala Posavina, gdje je bilo masovno bjekstvo u Hrvatsku i stoga imamo vrlo malo autentičnih dokaza”, pojasnio je vještak.

Nakon saslušanja vještaka Dugalića, i Tužilaštvo BiH i Odbrana su rekli kako nemaju više planiranih svjedoka, ali da je ostalo još materijalnih dokaza za uvođenje u sudski spis. 

Nastavak suđenja je zakazan za 19. februar, kada će biti uvedeni materijalni dokazi, te će Sudsko vijeće kazati da li će izvoditi dokaze po službenoj dužnosti.

Denis Džidić


This post is also available in: English