Članak

Lukić traži preispitivanje presude

5. Februara 2014.00:00
Bivši komandant paravojne jedinice “Beli orlovi” Milan Lukić tražio je od Haškog tribunala da preispita presudu kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

This post is also available in: English

U podnesku Lukićeve Odbrane Haškom tribunalu se navodi da bi pravosnažna presuda iz decembra 2012. godine – kojom je osuđen na doživotni zatvor – trebala biti preispitana, s obzirom da je u proteklom periodu pribavio iskaze četiri nova svjedoka.

“Lukić traži da Žalbeno vijeće dodijeli predmet novom Sudskom vijeću, koje će razmotriti nove iskaze i ocijeniti njihovu kredibilnost, kao i mogući uticaj na presudu”, stoji u podnesku Lukićeve Odbrane.

Prema navodima u podnesku, dva svjedoka su očevici ubistava Bošnjaka na Drini i tvornici “Varda” u junu 1992. godine – za šta je Lukić osuđen – a koji tvrde da ga nisu vidjeli tog dana.

Druga dva svjedoka će, kako se dodaje, svjedočiti da Lukić nije učestvovao u spaljivanju civila u kućama u Pionirskoj ulici i na Bikavcu 14., odnosno 27. juna 1992.  godine, gdje je ubijeno blizu 120 žena, djece i starijih.

Suđenje Milanu Lukiću i njegovom rođaku Sredoji Lukiću počelo je 2006., a prvostepena presuda donesena je 2009. godine. Tom presudom, Milan je osuđen na doživotni zatvor, a Sredoje na 30 godina zatvora.

Nakon žalbenog postupka, donesena je konačna presuda kojom je Milanu Lukiću potvrđena kazna, a Sredoji Lukiću je smanjena na 27 godina zatvora.

Denis Džidić


This post is also available in: English