Članak

Stanišić za zločine krivi paravojske

3. Februara 2014.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić izjavio je da su zločine nad Bošnjacima u istočnoj Bosni 1992. godine činile “paravojske i parapolicije” iz Srbije koje je, većinom, pozvala Biljana Plavšić.

This post is also available in: English

Stanišić, koga je na svjedočenje obavezao Haški tribunal, ustvrdio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u to vrijeme “nije imalo potencijal da se obračuna sa tim grupama” i da je stoga u julu 1992, preko Karadžića, u pomoć pozvao jedinicu Saveznog SUP-a Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

“Ja sam izdao jasnu i nedvosmislenu naredbu – sve paravojne formacije i eliminisati i pohapsiti”, posvjedočio je Stanišić, rekavši da je ta naredba bila i sprovedena u djelo u Brčkom, Bijeljini i Zvorniku, a potom i u Višegradu. Pohapšeni počinioci “predati su Srbiji”, iz koje su i došli, kazao je Stanišić.

Haaški tribunal je prošle godine Stanišića nepravosnažno osudio na 22 godine zatvora zbog progona i drugih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine. 

Karadžića, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, optužnica tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH. Zvornik je jedna od sedam opština u kojima je taj progon, po optužnici, imao razmjere genocida.

Stanišić je naglasio da je paravojske pozivala Biljana Plavšić, tadašnja članica Predsjedništva Republike Srpske, koja je “slala pisma kozacima, Draškoviću i Arkanu da šalju svoje dobrovoljce u odbranu srpskog naroda i Republike Srpske”. 

“Uglavnom, sve što je dolazilo bili su ljudi skloni krivičnim djelima ili oni koji su ih već bili izvršili”, pojasnio je Stanišić.

Tadašnji prvi čovjek policije Republike Srpske sugerisao je, međutim, da su te paravojske bile van nadležnosti MUP-a RS, zato što bi se prijavljivali u vojne jedinice, “a onda se odmetnuli i činili krivična djela”. 

“Zbog pritiska Plavšićke da se te njene snage ne progone, to nije ni stavljeno na dnevni red ranije“, tvrdio je Stanišić. Plavšićeva je 2003. pred Tribunalom priznala krivicu za progon Bošnjaka i Hrvata te je osuđena na 11 godina zatvora.

Na Karadžićevo pitanje da li je neko od njega tražio da ne progoni počinioce zločina nad nesrbima, Stanišić je odgovorio: “Od mene – nije.”

“Da li smo mi imali zajednički plan ili sporazum da protjeramo Muslimana i Hrvate?” upitao je Karadžić. “Ne”, odgovorio je Stanišić, insistirajući da je, kao ministar unutrašnjih poslova, “radio u okviru zakona” i tražio kažnjavanje počinilaca ratnih zločina bez obzira na nacionalnost.

Suđenje Karadžiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja biće nastavljeno u utorak, 4. februara, kada će tužioci unakrsno ispitati Stanišića.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English