Članak

Poznanstvo s Bojadžićem ne utiče na svjedočenje

3. Februara 2014.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije (ABiH), svjedok Odbrane je rekao da nije čuo da je optuženi Nihad Bojadžić učestvovao u akciji u Trusini kod Konjica, gdje je 16. aprila 1993. godine počinjen zločin.

This post is also available in: English

Ovaj svjedok je na početku ročišta zamolio Sudsko vijeće da se u medijima ne objavljuje njegovo ime i prezime. Nakon toga je kazao da je čuo za sukobe ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Trusini 1993. godine, kada su ubijeni hrvatski civili.
Kako je pojasnio, priče o dešavanjima u Trusini čuo je u komandi 45. brigade ABiH, smještenoj u obližnjem selu Parsovići. 
“O ranjavanju Samka je bilo puno priče. Čuo sam da je bio komandir, da je teško ranjen, da je prilikom transporta umro. Za Zolju sam čuo da je bila Samkova djevojka i da je poslije njegovog ranjavanja pucala po civilima”, naveo je svjedok, koji je bio pripadnik 45. brigade ABiH. 
On je dodao da je čuo da su Samko i Zolja pripadali Specijalnom odredu za posebne namjene Štaba Vrhovne komande ABiH, koji je “u narodu poznat kao Zukina jedinica”.
Svjedok je rekao da nije čuo da je Bojadžić dolazio u Parsoviće, gdje je, prema ranijim svjedočenjima, grupa vojnika Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” boravila prije učešća u napadu na Trusinu.
Bojadžiću se za napad na Trusinu, u sklopu kojeg su ubijeni hrvatski civili i vojnici, sudi zajedno sa Zulfikarom Ališpagom, Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem i Nedžadom Hodžićem.
Prema optužnici, Bojadžić je, kao zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, s obližnjeg brda putem sredstva veze rukovodio napadom. U selu je, kako je navedeno u optužnici, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a. 
Odgovarajući na unakrsna pitanja tužiteljice Vesne Budimir, svjedok je kazao da ne zna gdje je bio Bojadžić 15. i 16. aprila 1993. godine. 
Svjedok je naveo da se s Bojadžićem upoznao poslije rata, odnosno u Vojsci Federacije BiH (FBiH). Poznanstvo sa optuženim, kako je rekao, ne utiče na istinitost njegovih odgovora. 
“Bio je jako strog kao komandant i jako pravedan”, kazao je svjedok.
Reuf Hero, drugi svjedok Bojadžićeve Odbrane, prisjetio se izdavanja hrane vojnicima odreda “Zulfikar” u komandi 45. brigade u Parsovićima, gdje je radio kao logističar. On je naveo da Bojadžića, kojeg je poslije upoznao, nije vidio u Parsovićima.
Hero je dodao da se ne sjeća da li je hranu izdavao prije ili poslije akcije u Trusini. 
Suđenje se nastavlja 10. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English