Članak

Ismijavani dok su tjerani na seksualni odnos

30. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je optuženi Josip Tolić, zajedno sa izvjesnim Antom Golubovićem, tjerao na odnos sa umobolnom zatočenicom.

This post is also available in: English

Svjedočeći iza paravana, zaštićeni svjedok AB-2 je kazao kako je zarobljen u selu Novi Grad (općina Odžak) u maju 1992. i sa 600 do 700 muškaraca zatvoren u osnovnu školu u Odžaku.

Prema njegovom iskazu, zatvorili su ih pripadnici 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Od 62 dana, 50 sam dobivao batine, po četiri-pet puta dnevno. Tada sam imao 20 godina i nisam mogao zamisliti da čovjek može biti tako loš prema nekome”, rekao je AB-2 i dodao kako ga je optuženi Tolić u više navrata zlostavljao i tukao “svim i svačim”.

AB-2 posebno pamti dan kada je prozvan da izađe u učionicu.

“Tu je ležala gola Stoja. Nisam je znao, kažu da je imala psihičkih problema. Rekli su: ‘Hajde da vidimo kako vi Srbi to radite.’ Golubović i Tolić su me natjerali da ližem Stojin organ. Nisam imao drugog načina”, prisjetio se AB-2 i dodao kako stražari nisu bili zadovoljni , te su ih natjerali da se zamjene.

Prema njegovim riječima, zbog spolne nemoći, izvjesna Stoja nije mogla učiniti što se od nje tražilo.

“Nije mi se mogao… a oni su se smijali. Potom me Tolić udario nogom, jer nisu bili zadovoljni ishodom”, prisjetio se svjedok.

Odbrana je konstatovala da u ranije datoj izjavi svjedok nije kazao da ga je optuženi Tolić tjerao na ovo djelo, na što je svjedok odgovorio da je tačno ovo što je danas rekao i da je davao više izjava, te da je možda nešto izostavio.

Svjedok AB-2 je naveo kako su, osim Tolića, kojeg je prepoznao u sudnici, i Golubovića, tu bili i stražari Ibe, Ferid Halilović, Nina i Adisa.

AB-2 je kazao da je iz Odžaka prebačen u Novi Grad, gdje ga je također tukao Tolić, te potom u Bosanski Brod.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Nikola Teofilović, drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričao je da je tokom zatočeništva u tvornici “Strolit” u Odžaku u njegovu ćeliju donesen Svetozar Deronjić zvani Četo, koji je preminuo u toku noći od posljedica batina.

Teofilović je rekao kako je vidio da Josip Tolić, Anto Golubović i Ferid Halilović udaraju zatočenika Radu Tomanovića, te da ga je Halilović udarao kundakom, a Tolić dao svoje lisice da ga svežu za odbojkaški stub u fiskulturnoj sali škole.

Odbrana je konstatovala da je Teofilović u ranijoj izjavi kazao da je među njima bio Jurica Božić, te da nije spomenuo Ferida Halilovića, a svjedok je naveo da ne zna razlog zašto je Božića ispustio danas, a Halilovića u toj izjavi.

Svjedok Teofilović je kazao kako ima trajne posljedice zbog udaraca koje mu je nanio Tolić, ali je Odbrana konstatovala da u izjavi datoj 1995., među licima koja su mu nanijela povrede, svjedok navodi imena Omer i Ibe, ali ne i Tolić.

“Svih detalja se ne može čovjek uvijek sjetiti”, rekao je svjedok Teofilović, dodavši da se danas sjeća bolje nego 1995. godine.

On je dodao kako je tokom zatočeništva u Bosanskom Brodu vođen na kopanje rovova, te da je tom prilikom dva puta ranjen.

Suđenje se nastavlja 6. februara.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English