Članak

EU izdvojila 15 miliona za nove sudije i tužioce

30. Januara 2014.00:00
Evropska unija obezbijedila je 15,8 miliona evra za zapošljavanje sudija, tužilaca i dodatnog osoblja kako bi bio ubrzan rad na predmetima ratnih zločina, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

This post is also available in: English

“Sredstva bi trebalo da budu operativna od 15. februara. Projektom je obuhvaćeno 16 tužilaštava i sedam sudova u BiH. Za Tužilaštvo BiH planirano je pet dodatnih tužilaca”, rekli su u VSTS-u. 

Sredstva su obezbijeđena u okviru projekta IPA za 2012/2013, čiji je cilj smanjenje broja predmeta ratnih zločina u tužilaštvima za 50 posto u periodu od pet godina. 

Planirano je da sredstva budu iskorištena za zapošljavanje određenog broja sudija i tužilaca, angažovanje dodatnog osoblja na određeno vrijeme za pružanje podrške sudijama i tužiocima te finansiranje drugih troškova potrebnih za ispitivanje svjedoka, vještačenja, nabavku neophodne opreme i drugo. 

Iz VSTS-a su napomenuli da će ovaj projekat biti realizovan putem budžetske podrške pravosudnim institucijama i da predstavlja vid finansiranja koji EU prvi put primjenjuje u jednoj od zemalja koje su u procesu pristupanja.

U okviru jačanja kapaciteta pravosuđa za rad na predmetima ratnih zločina, nedavno je u Tužilaštvo BiH primljeno 13 novih tužilaca, čije finansiranje je obezbijeđeno iz budžeta BiH.

Marija Taušan


This post is also available in: English