Članak

Andrunu smanjena kazna za četiri godine

30. Januara 2014.00:00
Sud BiH smanjio je kaznu Nikoli Andrunu sa 18 na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Gabela (opština Čapljina) nakon što je primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije.

This post is also available in: English

Andrun se nije pojavio u sudnici. Njegov branilac Dražen Zubak, je rekao da je Andrun u bolnici, gdje je danas imao operaciju.

Kazna Andrunu smanjena je nakon što mu je Ustavni sud BiH nedavno ukinuo pravosnažnu presudu zbog pogrešne primjene zakona. Ustavni sud smatra da je Andrun mogao dobiti nižu kaznu da je u presudi primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije.

Primjenjujući Krivični zakon BiH, Državni sud je u augustu 2008. Andruna osudio na 18 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Gabela. On je osuđen da je, kao zamjenik upravnika logora Gabela, tokom 1993. učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima.

Pred Apleacionim vijećem Suda BiH postupak je obnovljen samo u pogledu visine kazne.

“Sud je bio dužan da ispita odluku o krivično-pravnoj sankciji, a pošto odlukom Ustavnog suda nije dovedena u pitanje krivnja, Sud to nije ni preispitivao”, kazala je Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća.

Obrazlažući presudu, Miletić je napomenula kako je maksimalna kazna za za ovo krivično djelo 15 godina zatvora.

Andrun je skoro osam godina proveo na izdržavanju kazne, odnosno u pritvoru.

Na ovu presudu nije moguća žalba.

Povezani članci

24. Januara 2014.

Presuda Andrunu 30. januara

17. Januara 2014.

Sudsko vijeće čeka dokaz

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English