Članak

“Kriminalci” počinili masakr na Korićanskim stijenama

27. Januara 2014.00:00
Svjedočeći u Odbranu Radovana Karadžića, bivši istražni sudija iz Banje Luke Jefto Janković sugerisao je da su masakr na Korićanskim stijenama na planini Vlašić 1992. godine naredile strane obavještajne službe, “da bi Srbe prikazale kao životinje”.

This post is also available in: English

Janković je izjavio da su zločin počinili “naši kriminalci… u sprezi sa stranim obavještajnim službama”, koje su to iskoristile u “političke svrhe”, protiv Republike Srpske.

Svjedok je rekao da je na Korićanskim stijenama 22. avgusta 1992. godine “započeo, ali nije završio uviđaj”, ali da mu nije bilo poznato ko su počinioci, niti je imao ovlašćenja da naredi njihovo hapšenje.

“To je srpska sramota, to nam nije trebalo… Svi razumni ljudi to su osudili”, kazao je Janković. 

Prema optužnici protiv Karadžića, policajci iz Prijedora su 21. avgusta 1992. godine na Korićanskim stijenama ubili oko 200 zarobljenih Bošnjaka. Karadžiću se kao nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske sudi za genocid u Srebrenici i u još sedam opština, od kojih je jedna Prijedor, zatim terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Svjedok Janković je rekao da sumnja da su počinioci ubistava bili “preobučeni” u policajce i da je zločin izveden kako bi Republika Srpska bila podvrgnuta “raznoraznim pritiscima”.

“To je nekome trebalo da se Srbi prikažu kao zločinci… To rukovodstvu sigurno nije trebalo”, kazao je Janković, dodavši da niko na srpskoj strani “nije opravdavao” masovno ubistvo na planini Vlašić.

Janković je rekao i da je u tim uslovima uradio što je mogao od istražnih radnji. “Bile su nenormalne okolnosti. Nisam mogao ništa uraditi osim što sam svojim očima vidio leševe u provaliji… Samo smo mogli da snimimo, pristup je bio nemoguć”, kazao je on.

Svjedok je ustvrdio i da je vidio depešu kojom je Karadžić naredio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Republika Srpske Mići Stanišiću da se počinioci zločina na Korićanskim stijenama pronađu i kazne. Stanišića je Haški tribunal nepravosnažno osudio na 22 godine zatvora. 

Janković je rekao i da je u radu tokom rata imao isti odnos prema svim počiniocima krivičnih djela, bez obzira na nacionalnost. Na podsjećanje tužilaca da im je 2001. izjavio da je bio pod pritiscima da krivično ne goni Srbe, Janković je to negirao, kazavši da Karadžić i njegova Srpska demokratska stranka (SDS) nisu na njega vršile pritisak.

Na suđenju Karadžiću sutra, u utorak, 28. januara, trebalo bi da svjedoči ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić. Iako ga je na svjedočenje obavezalo Raspravno vijeće, nije izvjesno da li će se Mladić, koji je optužen za iste zločine kao i Karadžić, pojaviti u sudnici.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English