Članak

Bojadžićev dolazak u bolnicu

27. Januara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), svjedok Odbrane je rekao da je vidio optuženog Nihada Bojadžića u ratnoj bolnici u Suhodolu (općina Hadžići) kada su dovezena dvojica ranjenih vojnika.

This post is also available in: English

Samir Šemsović zvani Samko i Ahmet Kokić, bivši pripadnici jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), prema svjedočenjima u ovom postupku, ranjeni su tokom napada ABiH na selo Trusina, koji je izveden 16. aprila 1993. godine, te su dovezeni u ratnu bolnicu u Suhodolu.

Svjedok Nusret Đelilović, nekadašnji medicinski tehničar u bolnici, bio je prisutan u prijemnoj ambulanti kada su dovezeni ranjenici.

“Čujem škripu kočnica auta. Otvaramo vrata. Vidio sam da je iz auta izašao Džeko i rekao: ‘Samko je teško ranjen’”, prisjetio se on.

Svjedokov utisak, kako je rekao, bio je da je Šemsović već podlegao, a doktorica Aida Volić nakon reanimacije konstatovala je smrt.

“Cijelo vrijeme je bio prisutan Nihad Bojadžić”, kazao je svjedok Đelilović, koji je prije ovog događaja upoznao optuženog.

Bojadžiću se za napad na Trusinu, u sklopu kojeg su ubijeni hrvatski civili i vojnici, sudi zajedno sa Zulfikarom Ališpagom, Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem i Nedžadom Hodžićem.

Prema optužnici, Bojadžić je, kao zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar”, naredio da u Trusini niko ne smije ostati živ, te da je sa obližnjeg brda putem sredstva veze rukovodio napadom.

Aida Volić, doktorica koja je radila u ratnoj bolnici u Suhodolu, izjavila je da je vidjela Nihada, zamjenika komandanta jedinice “Zulfikar”, kada su dovezeni ranjenici. Ona je pojasnila da je poslije rata saznala njegovo prezime.

“Pozvana sam da odmah siđem u prijemnu ambulantu. Kada sam sletjela dolje, vidjela sam Nusreta tehničara i Nihada”, dodala je ona.

Suđenje se nastavlja 3. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English