Članak

Manjkavi nalaz Tužilaštva

22. Januara 2014.00:00
Sudsko vijeće prekinulo je ispitivanje vojnog vještaka Državnog tužilaštva Ramiza Dugalića na suđenju Zemiru Kovačeviću, istaknuvši da je njegov nalaz manjkav s obzirom da se ne poziva na dokumente.

This post is also available in: English

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, prekinuo je unakrsno ispitivanje Dugalića kazavši da se nalaz mora dopuniti jer “fusnote ne sadrže izvore za navedene zaključke”. 

“S obzirom da vidimo da se nalaz ne poziva na adekvatne izvore, prekinut ćemo ispitivanje. Vještaku se nalaže da u roku od 15 dana dopuni i precizira svoj nalaz”, rekao je Jukić. 

Dugalić je počeo iznošenje nalaza na suđenju Zemiru Kovačeviću, koji je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krajem marta 1992. godine počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Prije prekidanja ispitivanja, Dugalić je kazao da je formiranje 101. bosanskobrodske brigade započelo 3. marta 1992. godine. 

“Već tog datuma imamo prvi oružani sukob između srpskih snaga Teritorijalne odbrane i pravojnih jedinica, te hrvatsko-muslimanskih snaga na području Bosanskog Broda”, rekao je Dugalić.

Vještak je kazao da se iskazima svjedoka i materijalnim dokazima može utvrditi da je 26. marta 1992. godine došlo do oružane akcije na selo Sijekovac, tokom koje je došlo do stradanja osam osoba srpske nacionalnosti. 

Govoreći o optuženom, vještak je rekao da je Kovačević postavljen za komandira Prve čete Trećeg bataljona 101. bosanskobrodske brigade tek 31. marta 1992. godine, te da zbog toga ne može biti odgovoran po komandnoj odgovornosti za prethodna dešavanja u Sijekovcu. 

Ispitivanje vještaka Dugalića bit će nastavljeno u srijedu, 5. februara.

Denis Džidić


This post is also available in: English