Članak

Pohvale za Nihada Bojadžića

20. Januara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina (općina Konjic), svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi Nihad Bojadžić dobio pozitivne ocjene kao pripadnik Armije BiH (ABiH) 1994. i 1995. godine.

This post is also available in: English

Ramiz Dreković, koji je u januaru 1994. imenovan za komandanta Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH), pozvan je da svjedoči o ponašanju Bojadžića kao komandanta i njegovoj ličnosti.

Prema iskazu svjedoka, Bojadžić je uveo Specijalni odred za posebne namjene ABiH u sastav Četvrtog korpusa, te je ubrzo imenovan za komandanta, jer je prethodni komandant Zulfikar Ališpago napustio BiH.

“U vojnom smislu i onome što je vojna struka, on je dobivao pozitivne ocjene”, rekao je Dreković.

Nakon izvjesnog vremena, kako je kazao svjedok, Specijalni odred za posebne namjene dobio je naziv Četvrti izviđačko-diverzantski bataljon.

Odbrana Bojadžića je pokazala nekoliko pohvala koje je mu je dodijelio Četvrti korpus. Jednu od pohvala, koja je prezentirana u sudnici, dobio je 15. aprila 1994. za primjereno i odgovorno ponašanje.

Tvrdnju da je optuženi nacionalista, Dreković, kako je naveo, ne može prihvatiti bez konkretnih dokaza.

Bojadžiću se za napad na Trusinu 16. aprila 1993. godine, u sklopu kojeg su ubijeni hrvatski civili i vojnici, sudi zajedno sa Zulfikarom Ališpagom, Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem i Nedžadom Hodžićem.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Vesne Budimir, svjedok je rekao da nije znao gdje je Bojadžić bio tokom 1993. godine.

Prema optužnici, Bojadžić je, kao zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene, naredio da u Trusini niko ne smije ostati živ, te sa obližnjeg brda putem sredstva veze rukovodio napadom.

U selu je, kako je navedeno u optužnici, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Suđenje se nastavlja 27. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English