Članak

Učenje ezana na panju

16. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na planini Igman (općina Hadžići), svjedok Tužilaštva je ispričao kako su optuženi Nedžad Hodžić i Dževad Salčin maltretirali zarobljenike srpske i hrvatske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Svjedok Mustafa Andelija, bivši pripadnik jedinice za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), kazao je kako su u objektima na Igmanu bili zarobljenici srpske nacionalnosti.

Prema njegovom iskazu, u posebnoj prostoriji je bio zatočen Dragan Vuković zvani Vojvoda, dok su ostali – njih desetak – bili u drugoj prostoriji. On je objasnio da je Vuković bio u posebnoj prostoriji jer su svi govorili “da se predstavljao kao četnik”.  

Andelija je kazao kako je optuženi Nedžad Hodžić bio pripadnik jedinice “Zulfikar” i da je na Igmanu bio privilegovan.

“Jedne prilike sam vidio kako je Nedžad prolazio autom pored objekta gdje je bio zatočen Dragan Vuković i samo ga je povišenim tonom prozvao, a ovaj je izašao iz prostorije, stao na panj i počeo učiti ezan”, kazao je Andelija.    

On je dodao kako je čuo da je Nedžad Hodžić tjerao zatočenike, pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da oralno zadovoljavaju jedni druge, kao i da je Dragana Vukovića tjerao da udara jednog pripadnika HVO-a.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Nedžad Hodžić i Dževad Salčin su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande ABiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima na planini Igman.

Svjedok Andelija je kazao kako je čuo da je Draganu Vukoviću optuženi Dževad Salčin zvani Struja odsjekao nožem gornji dio uha.

“Struja mu je odsjekao uho dok su bili na platou i pripremali transporter koji je dan kasnije trebao ići na teren u Konjic”, objasnio je svjedok.

Na pitanje Kerima Čelika, branioca Salčina, kakav je optuženi bio kao čovjek, svjedok je odgovorio da je bio dobar dok ne popije.

“To je karakteran i fin čovjek, ali te sve karakteristike se gube kad se susretne sa flašom”, kazao je Andelija.

Suđenje Hodžiću i Salčinu formalno je obnovljeno pošto je došlo do izmjene u sastavu Sudskog vijeća. Umjesto Enide Hadžiomerović postavljena je Mediha Pašić.

Tužilaštvo BiH i Odbrane su se složile da se već izvedeni dokazi ne moraju ponovo izvoditi.  

Suđenje se nastavlja 23. januara.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English