Članak

Tolić tukao i maltretirao zatvorenike

16. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, svjedoci Tužilaštva BiH su u sudnici prepoznali optuženog Josipa Tolića i kazali kako ih je on tukao.

This post is also available in: English

Drago (Bože) Ninković je ispričao kako je početkom maja 1992. odveden iz Novog Grada u fiskulturnu dvoranu škole u Odžaku, sa još 500 do 600 civila. Uslovi u sali škole su, kako je rekao, bili loši, a slobodu kretanja su im ograničavali stražari, među kojima i optuženi Josip Tolić, koga je svjedok prepoznao u sudnici.

“Mene Tolić nije nikada tukao”, izjavio je svjedok Ninković. 

Tužilac Miroslav Janjić je konstatovao kako je u ranije datom iskazu Ninković izjavio da ga je lično Josip Tolić udario dva puta jer nije htio poslušati njegovu naredbu da udara komšiju.

“Danas sam se zbunio”, odgovorio je Ninković i dodao kako je Tolić tukao i njegovog oca.

On je ispričao kako je bilo ubistava u sali škole u Odžaku.

“Tomanović Rade je tučen kundakom i preminuo je u fiskulturnoj dvorani. Bio sam na četiri metra, nisam mogao sve vidjeti od ljudi ispred sebe, ali pričali su drugi da ga je Josip Tolić i ovaj drugi ubio”, prisjetio se Ninković.

Odbrana je navela kako je u ranijoj izjavi Ninković kazao da nije lično vidio ovaj događaj.

Na pitanje tužioca Janjića, Ninković je rekao kako je čuo da ga tuku i da jauče. Janjić je upitao da li je svjedok čuo tu i Tolićev glas, na što je Odbrana uložila prigovor, kazavši da tužilac navodi svjedoka.

Iz Odžaka su zatvorenici, kako je ispričao Ninković, odvedeni u Novi Grad, gdje su stražari bili Golubović, Tolić i Jurica Božić.

“Tukli su me Golubović i Tolić palicom po glavi dva puta, jednom sedam do osam udaraca, drugi put tri do četiri”, rekao je Ninković. 

Branilac Rifat Konjić je kazao kako Ninković ranije nije izjavio da ga je Tolić tukao i u Novom Gradu, na što je svjedok rekao da se zbunio i da je oštećen 100 posto, te da više ne zna šta priča.

“Potom smo prebačeni u Brod, gdje smo išli na kopanje rovova. Određivao nas je Tolić. Tu sam izgubio zdravlje, ranjen sam u glavu snajperom. Imam epilepsiju i nemam ništa više od života”, kazao je Ninković i dodao kako zna da je Tolić udarao i druge zatvorenike, među kojima i “Vladu Dragojevića, koji sjedi evo tu u sudnici”.

Optuženi Josip Tolić zahvalio je svjedoku na današnjim izjavama, te rekao kako mu je on pomogao da ga nakon ranjavanja helikopterom izmjeste u Zagreb.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Drugi svjedok Tužilaštva je Drago Ninković, sin Ostoje, koji je također bio u zatočeništvu u školi u Odžaku i prepoznao optuženog Tolića u sudnici.

“Mene su lično tukli Josip Tolić, Anto Golubović, Jurica Božić. Znao si kad Tolić udara, trenirao je karate. Tjerao nas je da zamišljamo da je pod voda i da skačemo na glavu, a kad krv oblije, onda nas je tjerao da ližemo našu krv”, izjavio je Ninković.

On je kazao kako su zatvorenici većinom izvođeni van sale, gdje su maltretirani i tučeni.

Ninković je rekao kako su Radeta Tomanovića ubili Josip Tolić i Anto Golubović.

On je također bio ranjen prilikom kopanja rovova u Brodu, a za vrijeme zatočeništva je, kako je kazao, izgubio oko 40 kilograma.

Suđenje se nastavlja 30. januara.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English