Članak

Jukiću 13 godina za zločine u Prozoru

15. Januara 2014.00:00
Sud BiH je osudio Željka Jukića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. u Prozoru.

This post is also available in: English

Željko Jukić, bivši pripadnik Brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), proglašen je krivim zbog učešća u prisilnom nestanku pet civila bošnjačke nacionalnosti, kao i zlostavljanju, pljačkanju i prisilnom premještanju stanovništva. 
“Vijeće nalazi da je optuženi imao direktan umišljaj i da je želio nastanak zabranjenih posljedica. On je uporno činio zločine iako je znao da će oni izazvati očaj, strah za život oštećenih i njihovih voljenih, što će u konačnici izazvati trajni odlazak civilnog bošnjačkog stanovništva s područja općine Prozor”, kazala je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća. 
Sudsko vijeće je proglasilo Jukića krivim da je 3. augusta 1993. godine iz Srednjoškolskog centra u Prozoru izveo Ibru i Mirsada Pilava te Vahida Berića i odvezao ih na smetljište Duška kosa. Nakon što ih je postrojio kraj strmine, kako je rekla sutkinja Kosović, Mirsad Pilav je skočio niz tu strminu i spasio se, a Ibri Pilavu i Vahidu Beriću se od tada gubi svaki trag. 
Jukić je također proglašen krivim da je u julu 1993. godine, s drugim pripadnicima HVO-a, sprovodio civile Bošnjake iz Prozora u logor Dretelj, gdje ih je zlostavljao, te da je pljačkao civile iz sela Višnjani i Lapsunj.
On je osuđen i za tjeranje zarobljenih civila Bošnjaka da se međusobno tuku 28. augusta 1993. u selu Ustire, te da je početkom jula iste godine Emira Kormana zlostavljao u Vatrogasnom domu u Prozoru tako što ga je pržio cigarom po obrazu te mu upaljačem palio bradu.
Obrazlažući presudu, sutkinja Kosović je kazala da je Sudsko vijeće povjerovalo svjedocima Tužilaštva BiH, koji su poznavali Jukića, dok je tvrdnju Odbrane da se optuženi tokom 1993. godine nalazio na Kupresu ocijenila “neuvjerljivom”. 
Sudsko vijeće je pri određivanju visine kazne kao olakšavajuće okolnosti cijenilo činjenicu da Jukić nije osuđivan, te da je 1993. imao samo 23 godine, dok je kao otežavajuće uzelo brojnost i težinu zločina, koji i dalje ostavljaju posljedice na porodice žrtava. 
“Ne postoji niti jedan dokaz da je optuženi Jukić u bilo kojem trenutku pokušao spasiti barem jedan ljudski život”, rekla je sutkinja Kosović. 
Jukić je po dvije tačke oslobođen optužbi za ubistvo Uzeira Sabitovića i zlostavljanje zaštićenog svjedoka S-2 u pekari u Prozoru. 
On se od kraja 2011. nalazi u pritvoru, a suđenje mu je počelo u aprilu naredne godine.
Optuženom je produžen pritvor, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English